Общо събрание на жителите на село Чирен се проведе днес.

 

Общо събрание на жителите на село Чирен се проведе днес.

     Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов, зам. кмета по образование Силвия Драйчева и секретаря на община Враца Пламен Кръстев взеха участие в провелото се днес общо събрание на село Чирен, на което кметът на селото Диан Дамянов направи публичен отчет за работа си през 2008 година. На срещата присъстваха над 200 местни жители, представители на РПУ Враца, ВИК и Социалните служби.

    По време на отчета стана ясно, че за 2008 година, отпуснатите от община Враца средства за село Чирен, са в размер на 180 хиляди лева. 50 хиляди от тях са вложени за обновяване на детската градина в селото. Кметът на селото съобщи, че благодарение на бройките /34/, отпуснати от Община Враца по Програмата за временна заетост, само за няколко месеца са почистени основните места в селото. На 15 март 2008 година със заповед на кмета на община Враца инж. Тотю Младенов е организирано и пролетно почистване на парковете и сметищата в крайните райони на село Чирен.

През 2008 година е извършено цялостно преасфалтиране на една от улиците с дължина 260 м., подменени и са и част от плочките на няколко улици- 4829 броя плочки, положен е и над 700 кв.м тротоар, насипана е над 2 000 кв.м баластра на пет улици, оформени са няколко градинки. Със съдействие на Община Враца е отпусната техника за извозване на нерегламентираните сметища, които вече са закрити. Проблемът с изхвърлянето на отпадъци обаче продължава, коментира кметът на Чирен Диан Дамянов.

По искане на инициативен комитет от селото, община Враца, и с личното съдействие на инж. Тотю Младенов, през миналата година са отпуснати допълнително 1500 лв. за закупуване на люлки, катерушки, въртележки, пейки, 500 броя цветя и 150 кв. м. райграс за озеленяване на парка в селото.

Почти изцяло е решен и проблемът с уличното осветление. Монтирани са нови осветителни тела и кабели в неосветените крайни квартали, коментира по време на отчета Диан Дамянов.

Голям проблем в селото остават кражбите от къщите на жителите, които напоследък зачестяват. По инициатива кмета на селото, съвместно с началника на РПУ - Дъбника Росен Иванов в продължение на няколко месеца е събрана група от 20 доброволци, които съвместно с полицията са охранявали селото от 20.00 до 5.00 ч. сутринта. През този период кражбите са намалели значително.

Жителите на село Чирен изразиха личната си благодарност към инж. Тотю Младенов, че за първи път от години се отпускат средства и за селата в община Враца. От своя страна инж. Тотю Младенов се ангажира да съдейства за възобновяване на шивашкия цех в селото, който ще създаде работа на поне 10 души.

 

Н. Божилова