Откриха паметна плоча на ген. Кирил Ботев

 

На тържествена церемония заместник-кметът Александър Владимиров и представителят на инициативния комитет Пламен Белински откриха паметна плоча на командира на VI Бдинска дивизия – генерал Кирил Ботев.

Паметният знак бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. Представителят на Инициативния комитет за поставянето на плочата на ген. Ботев – Пламен Белински благодари на всички, които са помогнали за реализирането на родолюбивата инициатива.

Историкът Красимир Богданов запозна присъстващите с живота и делото на видния военен, а в знак на признателност пред паметната плоча бяха поднесени венци и цветя.

На събитието присъстваха още: заместник областният управител Милчо Стефанов, общински съветници, командирът на Военно формирование 54 990 подполковник Симеон Гаджев, духовият оркестър към НЧ „Развитие-1869“ и граждани.

Кирил Ботев е роден на 20 април 1856 г. в Калофер, син на възрожденския учител Ботьо Петков и на Иванка Ботева, брат е на Христо Ботев. През 1876 г. се включва в четата на Христо Ботев. По време на Сръбско-българската война (1885) е ескадронен командир.Участва в Балканската война (1912 – 1913), а за кратък период от време е заместник-министър на войната (1913).