Нова визия за парка до стадиона

 

Нова визия за парка до стадиона – повече пространства за отдих, зони за екстремни спортове и колоездене, лунапарк и фитнеси на открито

Община Враца предвижда цялостна реконструкция на парка до спортен комплекс „Христо Ботев“. Обновяването ще обхване площ от над 77 дка.

Реконструкцията на парка включва обособяването на 4 зони:

Зона 1️ – за игра на деца и фитнес на открито –  в участъка ще бъдат изградени площадки за игра на деца от 4 до 12 години, както и стрийт-фитнес. В първата зона ще бъде изграден и амфитеатър за представления и зона за кафетерия.

Зона 2️ – обособена за екстремни спортове на открито, чрез изграждане на Pump Track за велосипеди, скейт-съоръжение на около 300 кв.м. Районът ще обхваща входа на парка от ул. „Георги Апостолов“ и ул. „Спортна“. Трасето ще е около 600 метра дължина.

Зона 3️ – предвидено е богато присъствие на водата, чрез изграждането на водно огледало на площ от около 2 дка – в него ще бъде създадена възможност за разходка с водни колела. Предвижда се оборудването на съоръжението с ефектно осветление и музикален съпровод. И в тази зона ще има обект за обществено обслужване с възможност за хранене.

В района е планирана и площадка за разхождане на домашни любимци.

Зона 4️ – разположена е до главната алея и е предвидена за лунапарк, оборудван със стационарни и постоянно действащи съоръжения като виенско колело с диаметър от 32 метра. Размерът на виенското колело ще го направи най-голямото в България. Предвидени са и релсови съоръжения за екстремни колички и панаирна въртележка тип „карусел“.

В близост до парка ще бъде обособен Picnic area,който да бъде оборудван със стационарни лежанки както за семеен пикник, така и за семеен отдих;

Предвижда се всички съществуващи алеи да бъдат реконструирани и изпълнени с подходящи настилки.

Алейната мрежа ще бъде наситена  с места за сядане и почивка, чешмички за питейна вода, кошчета за отпадъци.

Проектът обхваща и изграждането на алейно осветление от една страна и градинско, парково ефектно осветление от друга;

Изграждането на обществен паркинг с капацитет от 80 паркоместа / предвидени са и места за хора с увреждания, както и възможност за зареждане на автомобили/. Паркингът ще се намира в южната част на парка /до ул. „Георги Апостолов“/;

Ландшафтната архитектура, изготвена на база фитосанитарна оценка, предлага запазване на всички годни дървесни видове и обогатяването на парка с нови видове високи насаждения. За поддържането им ще бъде създадена цялостна система за напояване.

Проектът е основен приотитет за развитие на градската среда на Враца и е заложен в Плана за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 година.