Еко зони и зелени класни стаи ще бъдат изградени в училища, детски градини и ясли във Враца

 

Тринадесет са одобрените проекти за Враца в кампанията „Чиста околна среда – 2021“ по ПУДООС. Дейностите включват обособяването на еко зони и създаването на зелени класни стаи на открито.

В две детски ясли - №2 и №6 ще бъдат изградени екологични кътове със съоръжения за развитие на фината моторика и тематични игри.

В детските градини – „Щастливо детство“, „Славейче“ и „Единство, Творчество, Красота“ ще се обособят зеленчукови градини, цветни лехи, зони за релакс и сензитивни пътеки, където най-малките да усвоят необходимите умения за отглеждане на цветя и зеленчуци в естествени условия.

Три врачански училища ще създадат класни стаи на открито, спортни зони и мобилни лаборатории за изследване на различни насаждения. Одобрените проекти са за ПГТР, ПТГ „Н. Й. Вапцаров“ и ОУ „Васил Левски“. Преобразените дворни пространства ще предоставят повече възможности за учене и спорт на открито.

В Центъра за работа с деца ще бъде обособена зона за отдих с възможност за различни занимания на учениците.

В рамките на кампанията в село Чирен ще бъде изградена детска площадка, а в Мраморен ще се създаде зона за отдих с лятно кино. Във Вировско ще се обособи екологичен кът за отдих и спорт.

Сред финансираните проекти е и този за изграждането на фитнес на открито в пространството между двете обновени бази на волейболната зала и лекоатлетическата писта във Враца.