Държавен архив – Враца отбеляза своята 65-годишнина с Ден на отворени врати.

На 7 юни 2019 г. в Аулата на СУ „Христо Ботев“ Враца Държавен архив - Враца, съвместно със СУ „Христо Ботев“ Враца, организираха среща-разговор с автора на мащабното историческо изследване за Врачанския митрополит Паисий и Врачанска епархия – 1930–1974 г.,  по архивните документи на ДА - Враца. Авторът на монографията  „Врачански митрополит Паисий и Врачанска епархия - 1930-1974 г. през прочита на архивни документи“ доц. д-р Дилян Николчев е преподавател по Църковно право и Устройство и управление на БПЦ в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Представянето бе проведено от доц. д-р Павел Павлов и гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев, църковни историци от Богословския факултет на СУ.

На 10 юни 2019 г. в читалнята на архива бяха връчени грамоти в три категори – Читател, Дарител и Приятел на архива 2018. За Читател на годината беше отличена Сийка Танкова, която за 2018 г. има 103 посещения в читалнята на Архива и е използвала документи за историята на с. Алтимир, Врачанско. Дарител на годината за 2018 г. е дългогодишният учител по география Георги Павлов, предоставил личния си фонд на Архива, а също така и документите на Българско географско дружество – клон Враца. За Приятел на архива за 2018 г. бяха наградени г-н Иво Йорданов и екипът на вестник „Северозапад днес“.