Кметове протестират срещу политиката на социалното министерство.

 

Кметове протестират срещу политиката на социалното министерство.

          Протестно писмо до министър Емилия Масларова изпратиха кметовете на 18 села в община Враца. В писмото кметовете изразяват възмущението си от политиката на министерството по отношение на социалните помощи и отпуснатите бройки по програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост” за социален домашен патронаж и аварийни групи:

 

 

 

 

Много се афишира, че Министерството на труда и социалната политика върши чудеса за грижата към хората в Република България. Но дали е така? Ето какви са фактите:

·         Намалихте социалните помощи от година и половина на една година, а сега - на шест месеца;

·         Хиляди семейства с деца останаха без препитание и се чудят как да нахранят децата си. Болшинството от тях спряха децата си от детската градина и училище;

·         Кражбите лавинообразно нарастват, защото гладът е по-силен от тока. Родител, който няма работа и е отрязан от социалните помощи, естествено ще открадне, за да нахрани децата си.

Другият крещящ проблем, който създаде негативни настроения на хората към управлението Ви, е отрязването през настоящата година на социалния домашен патронаж по програмата "ОСПОЗ" за селата. Така например за 2008 год. в селата на община Враца имаше 67 човека домашен социален патронаж, които обгрижваха общо 268 самотни, болни и инвалиди - пенсионери.

През тази година бройката е редуцирана на 22 човека, т.е. три пъти по-малко или по една за село. В сравнение с миналата година загърбваме 180 нуждаещи се от обгрижване самотни, болни и инвалиди-пенсионери.

Ние питаме това ли е социалната политика на министерството? Това ли е голямата любов на правителството към тези хора?

Госпожо Масларова, вместо да се дадат над 350 човека на селата, като аварийка за по един-два месеца, можеше да се запази бройката на социалния патронаж по селата на община Враца за обгрижване на нуждаещите се.

Струва ни се, че е друга политиката Ви - да се назначат стотици работници в кметствата за по един-два месеца, за да се скрие изкуствено безработицата в началото на годината, но тя с пълна сила ще излезе в края на месец март при освобождаването на тези хора.

Дерзайте в същия дух, хората ще Ви оценят по време на изборите!

 

Следват подписите на кметовете на селата Баница, Бели извор, Вировско, Власатица, Върбица, Голямо Пещене, Горно Пещене, Девене, Косталево, Лиляче, Мраморен, Нефела, Тишевица, Три Кладенци, Чирен, Паволче, Челопек.

 

П. Ганчовска