Председателят на Държавната агенция по туризма Анелия Крушкова представи във Враца конкурса „Отлична туристическа дестинация”.

 

Председателят на Държавната агенция по туризма Анелия Крушкова представи във Враца конкурса „Отлична туристическа дестинация”.

Град Враца бе домакин на информационна среща по повод националния конкурс „Отлична туристическа дестинация” по проект EDEN 2009. Подробности за неговото провеждане представи Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм, която е и ръководител на проекта. Тя съобщи пред представители на общините, неправителствените и туристически организации от област Враца, че целите на конкурса са популяризиране на нововъзникващи туристически дестинации в защитени територии и забележителности, включени в "Натура 2000". Конкурсът се провежда за втора година по проект EDEN с подкрепата на Европейската комисия. Темата на европейския проект за 2009 г. е "Туризъм и защитени територии". За победителите няма да има награда с обичайния финансов бонус, но атрактивната туристическа дестинация, която спечелилите предлагат и която по определени причини досега не е развита, ще влезе в новата карта на Европа. Това означава, че рекламата ще бъде достъпна за население от 750 милиона души, което е повече от каквато и да е награда.

Полезна информация за критериите на конкурса и как трябва да се участва в него дадоха координаторът по проекта Димитринка Христова и социологът – експерт Антоний Гълъбов.

„Няма да подценим възможността да участваме с проект за „Отлична туристическа дестинация 952” - подчерта зам.-кметът на община Враца Тони Милева. Нашият край има потенциала да разкрие уникалността на туристическите си дадености и автентични продукти – допълни тя.

Кметът Тотю Младенов подчерта, че ключът към развитието на туристическия бранш във Враца е изграждането на подходяща инфраструктура и осигуряване на допълнително водоснабдяване във Врачанския балкан. „За тази цел до края на април ще бъде внесен проект, а вероятно през юли той ще бъде финансиран”, прогнозира инж. Тотю Младенов.

 

 

П. Ганчовска