До края на тази седмица да бъде взето решение за създаване на групи, които да извършат контрол върху нерегламентираните превозвачи.

До края на тази седмица да бъде взето решение за създаване на групи, които да извършат контрол върху нерегламентираните превозвачи.

   Около това становище се обединиха инж. Тотю Младенов, кмет на община Враца, управителят на “Автобусни превози” Георги Яков и началник РПУ Враца Даниел Христов. Срещата е инициирана от кмета на община Враца инж. Тотю Младенов, според който автобусите си остават едни от малкото превози със социални функции. В групите ще има представители на община Враца КАТ, РПУ и ДАИ. По време на срещата стана ясно, че частни лица извършват нелегални превози, не само в рамките на града, но и до селата в общината. Георги Яков уточни, че при взетите в края на миналата година мерки е имал ефект само за няколко месеца. Той каза, че ако нелоялната конкуренция продължи, това ще доведе до замиране на автобусните превози в област Враца. Нелегалните превозвачи буквално обират пътниците от спирките, минути преди да дойде градския или междуселския автобус. Георги Яков съобщи, че незаконните пътувания се извършват, не само от леки коли, но дори и от микробуси.    През миналата година е направен експеримент със спиране на линията до Голямо Пещене. Месец по-късно жителите на селото са внесли молба за възстановяване, тъй като нелегалните превозвачи при липсата на конкуренция повишили цените неколкократно Проблем за „Автобусни превози” са и многото таксиметрови автомобили в града. Някои от тях возят пътници на цената на билета, което пък води до драстично намаление на хората, ползващи автобусния транспорт. Най-проблемни са линиите Чирен-Девене-Три Кладенци, Косталево. Сигнално писмо за нелоялна конкуренция е получено и от жителите на село Галиче. Намалели са обаче нелоялните превозвачи по линията Паволче, Челопек, след намесата на кметове по места.    От „Автобусни превози” се ангажираха да съдействат на органите на реда, като запишат номерата и моделите на нередовните коли. Ще излезем с апел към жителите на община Враца да проявят гражданско самосъзнание и да ползват само регламентираните от закона превози. В противен случай ще се наложи закриване на линии, уточниха от автобусното дружество. Инициираната проверка от страна на община Враца ще е първата по-сериозна стъпка за пресичане на порочната практика, която съществува от години.

Н. Божилова