Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов разпореди извънредна проверка на температурните стойности в класните стаи в училища на територията на община Враца.

Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов разпореди извънредна проверка на температурните стойности в класните стаи в училища на територията на община Враца.

   Проверката ще стартира днес. Изпълнението на заповедта ще контролира зам. кмета по здравеопазване д-р Слави Георгиев. Съставена е и комисия. Тя ще включва по двама представители от отдел здравеопазване и двама представители от отдел образование. Директорите на училища не са уведомени в кои точно учебни заведения ще бъде измерена температурата. Ще бъдат проверени два типа учебни заведения - с централно отопление и с локално отопление.    По нормативни изисквания температурите в класните стаи не трябва да бъдат по-ниски от 18 градуса. Ако в някое от училищата се окаже, че наредбата не се спазва и учениците учат при температури под този минимум директорите ще бъдат санкционирани. Заповедта за проверката е издадена след подадените сигнали от граждани на Враца, че децата се обучават в студени стаи. "Няма да позволя да се спестяват пари от бюджета на училищата за сметка на отоплението", категоричен е инж. Тотю Младенов.    Резултатите от проверката ще бъдат готови в края на седмицата. Всички училища във Враца са снабдени с необходимото гориво за зимните месеци. "Създали сме всички условия за отоплението на училищата, осигурено им е необходимото количество гориво, така че нито един директор няма да има оправдание, ако някъде заварим студени класни стаи. Още повече, че всички училища са предупредени изрично, че не трябва да допускат температури под 18 градуса", заяви още кмета инж. Тотю Младенов.    До края на зимния сезон ще продължат да се правят изненадващи проверки, като резултатите от тях ще бъдат оповестявани публично, заявяват от общината. От РИОКОЗ също напомнят, че оптималните температури, при които се водят учебните занятия, не трябва да са под 18 градуса.

Н. Божилова