Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
19.01.2010
Проектът за втория етап на Обходния път на Враца ще бъде финансиран от програма ИСПА

Проектът за довършване на обходния път на Враца е одобрен и ще бъде финансиран по програма ИСПА, съобщи директорът на Областно пътно управление Стефан Илиев. Преди две години беше рехабилитарна отсечката от първия етап на пътя. Той започва преди входа на Враца от към Мездра /път І - 1 ( E 79)/, минава край язовир „Дъбника” и се свързва с път ІІ – 15 (пътят за Оряхово). Вторият етап предвижда продължаването му до изхода на Враца в посока Монтана /път І -1 (Е79)/.

Проектът е одобрен от програма ИСПА за техническа помощ за пътни проекти по направление на общоевропейски транспорти коридори в България. Изготвен е от Консорциум „Трафик – консулт БГ – Илия Бурда”.       През 2010 година трябва да се изпълнят процедурите по отчуждаване на имотите, през които преминава пътя и неговата сервитутна зона. Общата площ на имотите, които предстои да бъдат отчуждени е 226 дка, от които 170 дка са частна собственост и около 50 дка са държавни. Продължителността на този етап от работата по проекта е трудно предсказуема. Строителните дейности за изгражането на участъка ще отнемат между 18 и 24 месеца.

Главната цел на проекта е да намали трафика на транзитно преминаващите автомобили по международния път в посока Монтана и Видин.

П. Ганчовска