Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
15.01.2010
Враца – лидер сред участниците в програмата „Глоб@лни библиотеки - България”

Враца – лидер сред участниците в програмата „Глоб@лни библиотеки - България”

На 14 януари в заседателната зала на Община Враца се състоя официалното подписване на договорите с петте библиотеки, одобрени за участие в първия етап на Програма „Глоб@лни библиотеки - България”. Подписите си под документите положиха кметът на Враца д-р Костадин Шахов, директорът на Регионалната библиотека „Христо Ботев” Силвия Врачовска и председателите на читалища „Развитие” - гр. Враца, „Фар” - с. Паволче, „Пробуда” – с. Згориград и „Пробуждане” – с. Чирен. Програмата се финансира основно от Фондация “Бил и Мелинда Гейтс” и ключовите партньори - Министерство на културата, Държавна агенция по информационни технологии и съобщения, Българска библиотечно-информационна асоциация, Национално сдружение на Общините в Република България, Програма на ООН за развитие - изпълнителна дирекция.

Враца е общината с най-голям брой библиотеки, одобрени за участие в първия етап на Програма „Глоб@лни библиотеки”, съобщи координаторът Красимира Кънева, която беше гост на официалното подписване. Регионалната библиотека във Враца ще стане обучителен център за библиотекарите в цялата област. В нея ще се провеждат предвидените по Програмата обучения по предоставяне на електронни услуги, библиотечен мениджмънт и работа с информационни технологии. „Не са необходими компютърни умения, за да се отиде в библиотеката. Служителят там ще оказва пълна подкрепа и съдействие при търсенето и намирането на информация”, така накратко Красимира Кънева представи целта на програмата – привличане на читатели от различни възрастови групи, чрез осигуряване на свободен достъп до интернет.

 

Стойността на проекта за община Враца е 42 000 щатски долара, в които се включва обучението на библиотечните служители и предоставянето и двугодишна техническа поддръжка на 47 бр. компютри и периферна техника – принтери, скенери и т.н., които ще пристигнат през месец май т.г. Софтуерът, нужен за ИТ оборудването е предоставен от Майкрософт. Ангажимент на местните власти е оборудването на работните станции, за което община Враца вече е предоставила 1 900 лв. на Регионална библиотека „Христо Ботев”.

В знак на партньорство и с пожелание за успех Станимир Кискинов от Звеното за управление на Програмата подари на кмета на община Враца д-р Костадин Шахов почетен плакет „Глоб@лни библиотеки”.

П. Ганчовска