Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
12.01.2010
Младежка група към читалище „Просвета-1927”, с. Лиляче спечели проект за съхраняване на обичая „Калуш”.

Проектът носи името «Фолклорно наследство за теб и за мен» е с приоритет върху пълноценно участие на младите хора от малките населени места в обществения живот. Финансиращият орган е Програма „Младежта в действие 2007-2013” към Националния център за европейски младежки инициативи.

Основната цел на проекта на читалището в Лиляче е да ангажира и мотивира младите хора да опазваят и популяризират фолклорното наследство на местната мултикултурна общност чрез изготвяне дискове с приоритетния за опазване влашки ритуален танц „Калуш”. С изпълнинеието на дейностите по проекта младежите ще стимулират и развиват своите изследователски, събирателски и издателски възможности.

Дейностите по проекта ще се изпълняват през цялата 2010 година, а стойността му е 9 500 лв. Създателите на проекта очакват, че основния резултат ще бъде използването на енергията и творчеството на младите хора за проучване и запазване на фолклорните традиции на трите етнически групи, населяващи Лиляче. И така чрез взаимно опознаване на местната културната традиция да се изгражда мост на толерантност между представителите на различните етноси и да се стимулира личностното, духовното и социално израстване на младите хора.

П. Ганчовска