Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
11.11.2009
Забавянето на интегрирания проект за водния цикъл на Враца се дължи лоша комуникация между българското министерство на околната среда и водите и експертите от Европейската комисия в Брюксел,

Забавянето на интегрирания проект за водния цикъл на Враца се дължи лоша комуникация между българското министерство на околната среда и водите и експертите от Европейската комисия в Брюксел,

това заяви министърът на оклоната среда и водите Нона Караджова. Тя осъществи първата си визита в страната именно във Враца по покана на Областния управител Пепа Владимирова и народните представители Николай Коцев и Николай Рашев. В присъствието на изпълняващият длъжността кмет на община Враца Светла Кръстева, министър Караджова запозна медиите с развитието на проектите на Община Враца във водния сектор. Най-големият проект по Оперативна програма „Околна среда” в национален мащаб – този за водния цикъл на Враца ще бъде одобрен до дни според неофициални източници в Брюксел. Стойността му е 129 млн. лв. за подмяна на магистралния водопровод, смяна на водопроводни и канализационни тръби и изграждане на пречиствателна станция.

По предложение на МОСВ в държавния бюджет за 2010 година са предвидени общо 3,3 млн. лв. за изпълнението на два проекта за Враца – изграждане на клетка 2.1 на Депото за твърди битови отпадъци и изграждане на сепарираща инсталация, която ще удължи седем годишния експлоатационен период на новата клетка.

Друг проблем за врачани, свързан със собствеността и режима на експлоатация на язовир „Среченска бара” също ще бъде решен. Предстои язовирът да бъде обявен за публична държавна собственост и водоснабдителните дружества в градовете Враца и Монтана вече ще могат справедливо и равнопоставено да ползват този ресурс.

Във Враца министър Караджова се запозна с още един местен проблем – замърсяването на р. Черна в района на с. Лютаджик. Подозренията на местните жители са, че реката се замърсява системно от мандрата, която се намира на Пършевица, а карстовия район е предпоставка за разпространението на замърсяването. Нона Караджова ще разпореди допълнителна проверка, която да установи замърсителите и степента на нанесените върху околната среда поражения.

П. Ганчовска