Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
10.11.2009
Изпълняващият длъжността кмет на община Враца Светла Кръстева откри изложбата „Северозападни багри”.

Изпълняващият длъжността кмет на община Враца Светла Кръстева откри изложбата „Северозападни багри”.

Изложбата беше открита във Враца по повод 132-та годишнина от Освобождението на Враца от турско робство и установяването на местно самоуправление. Сто шестдесет и две са творбите, предоставени за участие в регионалната изложба на художници от Видин, Монтана, Враца, Берковица, Бяла Слатина, Белоградчик, Мездра и Ботевград. Най-много са живописните творби - 94, графика - 11, скулптура - 13 и 20 творби от приложно изкуство.

            Съгласно статута на изложбата жури в състав Елена Панайотова – член на изпълнителното бюро на СБХ София, Анжела Минкова и Стефан Божков – членове на СБХ София, журира творбите и определи наградите в четирите раздела.

            Две равностойни награди за живопис получиха Анета Драгошану (гр. Видин) - една от най-блестящите български художнички, майстор на цвета и формата, както и Цветан Тимотеев – с високи постижения в областта на живописта, финес на цвета и майсторство в боравенето с пластичните структури. Награда за графично майсторство получи Росен Спасов (гр. Враца), който заслужи поздравления за високия професионализъм, чистота и сила на образа в експонираните творби. Журито специално отбелязва блестящото извличане и силата на формата от съчетаването на идея и материал в творбата на Милен Василев “Частица от моята любима вълна”. В областта на декоративно-приложните изкуства журито отличи Иван Доганов от Монтана за цялостното му представяне, интелигента чистота на знака и яснота на посланието.

            След връчването на наградите патрона на изложбата Светла Кръстева покани на чаша вино гостите, сред които бяха заместник-областните управители на Враца Цветелина Теофилова и Валентин Литов, представители на ръководството на община Враца, автори на изложените творби и културни дейци от цяла Северозападна България.

П. Ганчовска