Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
22.10.2009
Изпълняващият длъжността кмет на Община Враца Светла Кръстева и Заместник-кметът по образование Силвия Драйчева се срещнаха днес с европейските партньори на СОУ „Христо Ботев”

Изпълняващият длъжността кмет на Община Враца Светла Кръстева и Заместник-кметът по образование Силвия Драйчева се срещнаха днес с европейските партньори на СОУ „Христо Ботев”

     Изпълняващият длъжността кмет на Община Враца Светла Кръстева и Заместник-кметът по образование Силвия Драйчева се срещнаха днес с европейските партньори на СОУ „Христо Ботев” от градовете Осло (Норвегия), Лион (Франция) и Гьотинген (Германия) по проект „Нашият град”. Гостуването на учениците и учителите от трите страни е първата партньорска среща по проекта, който ще се изпълнява в продължениe на две години с финансиране по Програма Коменски.

     Светла Кръстева приветства гостите и накратко ги запозна с политиката, която Община Враца провежда за развитие на образованието в региона. По думите й, целите на община Враца са насочени към усъвършенстване обучението на българските деца, които да бъдат достойни граждани на Европа.

     Гостите, от своя страна, изразиха задоволство от видяното във Враца, и най-вече от своите партньори по проекта - СОУ „Христо Ботев”.Впечатлени са и от високото ниво на материалната база на училището.

     Интересен момент, който гостите от Норвегия споделиха при презентацията на училището в Осло, беше фактът, че почти всички предмети се изучават на компютър. Всеки един ученик от училището притежава и личен лаптоп.

  

     Участниците в проекта са от Норвегия, Франция и Германия. Учениците провеждат редица проучвания върху различните аспекти от своето ежедневие и среда. Те се запознават с възможностите да влияят върху обкръжението си чрез собствената си ангажираност. В тази връзка, те извършват сравнение с други европейски страни с цел черпене на идеи за своята собствена активност на социално, културно и политическо равнище. С помощта на презентации и текстове учениците разказват за ежедневието си, както и за това на възрастните. Проектът предвижда включването на многобройни учебни предмети и ориентирани към активност проучвания, които имат за цел преди всичко да доразвият компетенциите на учениците за учене и да засилят собствената им инициативност. В срещите, които ще се проведат в страните партньори, ще участват общо 24 ученици. Работата по проекта се провежда на немски език.

 

                                   Н. Божилова