Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
06.01.2020
32-годишен врачанин „спаси“ Богоявленския кръст на Йордановден

32-годишен врачанин „спаси“ Богоявленския кръст на Йордановден

Врачанинът Янаки Долапчиев на 32 години „спаси“ Богоявленския кръст на големия християнски празник – Йордановден, който се проведе на моста на река Лева при Згориград. Празничната програма започна с шествие, предвождано от двама ездачи на коне, носещи българското знаме. В пъстрата колона се включиха кметът Калин Каменов, Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, танцьори от представителен ансамбъл „Хемус“, духовият оркестър при читалище „Развитие“, както и участниците в ритуала, облечени в народни носии.
Честването на Йордановден започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от митрополит Григорий. В ледените води на река Лева се хвърлиха 29 смелчаци, облечени в народни носии. Най-младият участник беше 18-годишният Цветомир Тодоров, а най-възрастният 58-годишният фотограф от Враца  - Емил Игнатов.
Победителят получи от кмета Калин Каменов парична награда в размер на 200 лв. и златен кръст от Врачански митрополит Григорий. За всички участници бяха осигурени извезана хавлиена кърпа, тениска с народна шевица и бутилка вино „Врачанска теменуга“.
На ритуала присъства още заместник-кметът Мария Попова, както и десетки жители и гости на Враца.
Празничната програма завърши с народни хора около огъня.