Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
15.08.2019
Черепишкият манастир отбеляза храмовия си празник

Черепишкият манастир отбеляза храмовия си празник

Кметът Калин Каменов бе сред гостите на храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение на Пресвета Богородица". Стотици бяха миряните от Враца, Мездра и населените места по Искърското дефиле, които се събраха в един от най-старите храмове във Врачанска епархия, за да се преклонят пред иконите на Света Богородица.

Празникът Успение Богородично започна с тържествена света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Врачанския Митрополит Григорий и свещеници. След богослужението бе извършен водосвет за здраве на всички присъстващи и по традиция бе раздаден курбан.

Черепишкият манастир „Успение на Пресвета Богородица“ е построен през 14 век на живописно място до река Искър и е бил няколко пъти опожаряван. Възстановен е през 17 век от Пимен Зографски. Светата обител е приютявала първия български епископ и виден възрожденец - Свети Софроний Врачански. През 19-ти век манастирът и монашеското братство са свързани с националноосвободителните борби на българския народ.

 

Храмът е и любимо място на великия български писател Иван Вазов, който при престоя си в манастира пише емблематичния разказ „Една българка“.