Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
03.06.2009
Тържествен концерт и митинг-заря във Враца бележат кулминацията на честванията, посветени на 133-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета

Тържествен концерт и митинг-заря във Враца бележат кулминацията на честванията, посветени на 133-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета

Тържественият митинг-заря в памет на загиналите за свободата и независимостта на България беше открит на 1 юни от 21 часа на централния площад в града. Официални гости на зарята бяха Председателят на Народното събрание Георги Пирински, министърът на отбраната Николай Цонев, военни, евродепутати и представители на политически сили. Слово за поета-революционер Христо Ботев и героите от неговата чета произнесе кметът на община Враца инж. Тотю Младенов:

 

Днес, в подножието на величествения Ботев паметник България коленичи пред едни от най-достойните си синове – Христо Ботев и неговата чета, които положиха без страх живота си пред олтара на Отечеството. Никой от тези 200 храбри момци, поели по пътя на свободата и незабравата не е мислил за почести и слава. Единствената мисъл е била - свободата!

Преди 133 години пътят от Козлодуй до Околчица загуби смисъла си на географско понятие и се превърна в символ на свободата и безсмъртието. Козлодуйският бряг още помни огнената целувка на Ботев и клетвата за вярност пред отечеството. Пътят до българската Голгота – Околчица, за поколения българи е символ на родолюбие, безстрашие и храброст.

Тук, пред паметника на Христо Ботев - гениалния поет и публицист, мислител и просветител, един от най-силните и морално чисти български родолюбци, всички ние коленичим, за да почетем паметта на Войводата. Коленичим в израз на признателност и към неговите четници и съратници, към всички поборници, които през вековете даваха всичко от себе за свободата и независимостта на България. Ботев се извисява над нас със силата на духа и вярата в правотата на святото дело.

Животът, революционният път и смъртта на Христо Ботев са най-яркият символ на величието и трагизма на българската национална революция, символ на саможертвата, символ на българския национален гений.

Христо Ботев не е само част от историята ни. Той е част от националното ни съзнание и родова памет. Той е част от вечността. Неговата обич към България, която той постави пред всичко и пред всички е мерило за нравствената му сила и патриотизъм. Ако го нямаше Христо Ботев, понятията за саможертва, родолюбие, национално достойнство и самочувствие, щяха да звучат по друг начин.

Днес, ние, потомците на Ботев, все по-често трябва да си спомняме пламенните Ботеви слова и да се равняваме по неговите безкомпромисни критерии за обич към Отечеството! Нека да вложим всичките си сили, воля и всеотдайност, за да бъдем и днес родолюбци! Нека да служим честно на народа си и да работим по народната воля! Нека да държим високо и достойно знамето българско! За да бъдем достойни и ние за тях - всички български патриоти, дали живота си за свободата и независимостта на България!

Христо Ботев ни завеща точно това – да обичаме и служим честно на отечеството, да бъдем достойни за България, да бъдем достойни за саможертвата на великия войвода и неговите четници. За да пребъде във вековете огненото му слово: “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!”.

 

П. Гановска