Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
01.06.2009
Инж. Тотю Младенов откри кулинарния фестивал в село Баница

Инж. Тотю Младенов откри кулинарния фестивал в село Баница

Кулинарният фестивал "Пъстра трапеза на моя град 2009" се провежда за втора поредна година. Програмата на фестивала през тази година включва кулинарна изложба на местни български ястия и презентационно готвене на именити готвачи от регионите-домакини, но и на непрофесионалисти - любители на кулинарното изкуство.

Кулинарният фестивал стартира в началото на септември миналата година в панагюрското село Баня, а тази година ще обикаля из страната с името „Пъстра трапеза на гости... на моя град“ 2009. На 30 май “Пъстра трапеза“ беше на гости в село Баница. Събитието откри инж. Тотю Младенов, кмет на община Враца. Кметът заедно с зам.- кметът по спорт туризъм и оперативни програми Тони Милева, бяха част от журито, което оцени вкусните ястия от селата в региона. След оспорвана надпревара, в която участие взеха представители на селата Лиляче, Згориград, Баница, Чирен бяха връчени награди на най-добрите.

Община Враца награди зелника на Лиляна Борисова от село Баница и копривата на Емилия Василева. Бяха раздадени и няколко поощрителни награди - за погачи, пържен боб, лютика със сирене. Първа награда на организаторите от "Вкусна България" отиде при ястието лютика с джанки на Красимира Николчова от село Згориград Наградата за оригинална рецепта беше връчена на Венета Гергова от Лиляче за баницата й с люти чушки. Наградата за визия взе Виолета Христова за чушки с боб. Наградата за „истинско червено вино” отиде при Йошка Костова от село Баница. Приз за цялостна визия на ястията заслужено спечели щанда на село Згориград.

    

Танцьори, гъдулари, певци и фолклорен ансамбъл, веселиха всички гости на празника. А участниците в 63-я Национален поход „По стъпките на Ботевата чета Козлодуй – Околчица”, след края на състезанието опитаха от вкусните ястия.

Н. Божилова