Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
26.05.2009
Днес във Враца се откриват националните чествания, посветени на 133-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета

Днес във Враца се откриват националните чествания, посветени на 133-та  годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета

КУЛТУРНИ ПРОЯВИ - БОТЕВИ ДНИ 2009!

Ботеви дни 2009 ще започнат с издигане на националния флаг, запалване на вечния огън пред паметника на Христо Ботев в центъра на Враца и театрална възстановка на героичните събития от 1876 година, озаглавена „Подвигът”. В ролята на Рафит паша ще се изяви актьорът Ириней Константинов. Ролята на Войводата е поверена на актьора от Пазарджишкия театър Георги Керменски. Режисьор на близо 40-минутната възстановка е Светлозар Гагов.

Официалните тържества по повод 133-та годишнина от подвига на Христо Ботев започват на 26 май и ще продължат до 2 юни 2009 г. "Ботеви дни 2009" се провеждат под патронажа на президента Георги Първанов, а организатор е Община Враца. Утре, 27 май, честванията ще продължат с традиционното изпращане на участниците в 63-тия национален поход "По стъпките на Ботевата чета" по 120-километровия маршрут от Козлодуй до Околчица. В програмата са включени още и прожекции на открито на филми за Христо Ботев и за Освобождението на централния площад във Враца, представяне на сборник "Почетни граждани на Враца" и откриване на обща художествена изложба на врачанските художници "Земята на Ботев". Кулминацията на честванията и тази година ще бъдат митинга-заря на 1 юни и общонационалното поклонение пред подвига на революционерите в местността Околчица на 2 юни.

Ботевите чествания имат 125 годишна история във Враца. Началото на Ботевите празници е поставено през 1885-та година в местността Милин камък, а Ботевският организационен комитет е първата неправителствена организация в България.

П. Ганчовска