Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
21.01.2019
Във Враца откриха изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция

Във Враца откриха изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция

Заместник-кметът Петя Долапчиева присъства на представянето на документалната изложба  „140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция“. Официално, експозицията бе открита от областния управител Малина Николова.

„Конституцията на Княжество България от април 1879 г. е исторически успех за цялото българско общество, защото чрез нея се утвърждават икономическите и обществени отношения и се поставят рамките на парламентарно-демократичната система. Безспорен успех е и фактът, че посредством Конституцията са осигурени широки граждански и политически права на народа и по този начин България се превръща в модерна конституционна държава. Конституцията е основата и символът на българския парламентаризъм, историческа светиня, която трябва да познаваме, да се гордеем с нея и да предадем на поколенията“ – каза Малина Николова при откриването на изложбата, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция.

 

Приветствие към присъстващите отправи и инж. Владимир Уручев, депутат в европейския парламент от групата на ГЕРБ/ЕНП, който подчерта, че Търновската конституция слага основите и предопределя пътя на една нова и модерна държава.

Пътуващата изложба се провежда под патронажа на Председателя на 44 –тото Народно събрание Цвета Караянчева, със съдействието на Дирекция „Държавни архиви“ и е представена от Областна администрация – Враца.

Експозицията показва 40 платна с исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, моменти от работата по съставянето на Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития през 1879 г.

 

На откриването присъстваха още директори на държавни институции, представители на съдебнатавласт, юристи, общественици, ученици и граждани.

Изложбата е експонирана в Малката зала на Художествената галерия „Иван Фунев“ при Регионалния исторически музей и ще може да бъде разгледана до 24 януари.