Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
20.11.2017
Калин Каменов: Да бъдем съпричастни, бдителни и мислещи на пътя, защото всеки един от нас може да бъде жертва

Калин Каменов: Да бъдем съпричастни, бдителни и мислещи на пътя, защото всеки един от нас може да бъде жертва

„Да бъдем съпричастни, бдителни и мислещи на пътя, защото всеки един от нас може да бъде жертва и не е застрахован от пътен инцидент. Призовавам всеки да бъде критичен, и когато види нарушител в пътното движение да сигнализира.“ – каза кметът Калин Каменов при откриването на мероприятията, свързани с отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Той допълни още, че във Враца бе открита уникална система за видеонаблюдение, чрез която на 13 възлови кръстовища в града са поставени камери. Целта е именно да се ограничат злополуките на пътя.

В рамките на инициативите, които се проведоха пред сградата на Средно училище „Козма Тричков“, бяха излъчени материали, свързани с пътната безопасност, прожектирани на видео стена, ученици от СУ „Христо Ботев“ и СУ „Козма Тричков“ взеха участие в приложно колоездене и викторина с въпроси по пътна безопасност. Голям интерес сред присъстващите предизвика демонстрацията със симулатор за преобръщане на автомобил, както и алко-очила, показващи как се чувства и какви реакции има човек, при наличие на алкохол в кръвта.   Доброволци показаха методи за оказване на първа долекарска помощ, както и  раздадоха информационни материали, посветени на превенцията, безопасността на движението и правата на пострадалите при ПТП.

 

Световният ден за възпоменание жертвите от пътнотранспортни произшествия се отбелязва всяка трета неделя на месец ноември от 2005 г., с Резолюция на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации.

Инициативата се организира от Областна администрация – Враца, съвместно със Safety Driving Academy, Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Враца, Българска асоциация на пострадали при катастрофи, Регионално управление на образованието – Враца, СУ„Хр. Ботев“ и СУ „Козма Тричков“, Български червен кръст – Враца, Национална асоциация „Професионална подготовка и квалификация“, Съюз на българските автомобилисти – Враца, Младежки център – Враца, РИОСВ – Враца и с финансовата подкрепа на община Враца.

На събитието присъстваха още зам. областният управител Мирослав Комитски, началник-група към сектор „Пътна полиция“ Янко Харалампиев, представители на неправителствени организации, ученици, граждани.