Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
15.11.2017
Кметът Калин Каменов подкрепи Националната кампания срещу насилието над лекари „Пребори гнева“

Кметът Калин Каменов подкрепи Националната кампания срещу насилието над лекари „Пребори гнева“

„Да се направят обучителни модули на медицински специалисти за овладяване и за не предизвикване на агресията, както и адекватни наказателни мерки. Това са действията на местно ниво, които предлагам да се предприемат срещу насилието над лекари.“ – каза кметът Калин Каменов на пресконференция, по повод стартиралата на Национално ниво кампания „Пребори гнева“.

На срещата присъстваха председателят на Регионалната колегия на Български лекарски съюз д-р Росен Айков, зам.-директорът на МБАЛ „Христо Ботев“-Враца д-р Кети Ценова и директорът на филиал „Проф. д-р Иван Митев“ към Медицински университет – София доц. Павлина Добрилова.

От името на Община Враца Калин Каменов изрази своята подкрепа за инициативата и се ангажира за съвместни дейности с представителите на медицинските работници. „Подкрепям инициативата на Български лекарски съюз не само като кмет, но и като гражданин. За мен е от изключително значение, медицинските специалисти, лекарите и всички служители в сферата на здравеопазването да бъдат защитени, изпълнявайки своите задължения. Последната година на национално ниво активно се дискутира възможността лицата, които по някакъв начин са упражнили агресия спрямо медицински работник, да изтърпяват пробационната си мярка, работейки в съответното лечебно заведение. Като кмет заявявам своята готовност, съвместно с Български лекарски съюз – Враца, неправителствения сектор и пациентите да търсим различните начини за подобряване условията на труд на медицинските работници и прекратяване на порочните практики в сферата.“

 

В рамките на срещата беше посочена статистика на инцидентите с лекари и медицински лица на територията на област Враца, според която в периода 2015-2017 година има 10 случая на агресия към медици в общините Враца, Мездра, Роман и Бяла Слатина.

Целта на кампанията, която се организира от Български лекарски съюз, е от една страна е да се спазва стриктно нормативната уредба в, която са заложени бързи и адекватни присъди на лица, които доказано са упражнили агресия над медицинско лице, при изпълнение на служебните му задължения.