Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
20.10.2017
Калин Каменов ще бъде официален гост на масово свето кръщение на деца във Враца

В тази неделя 27 деца от Враца, Монтана, Плевен, Бяла Слатина, Кнежа, Мездра и София ще влязат в лоното на Българската православна църква. Официален гост на масовото свето кръщене на деца ще бъде кметът на Община Враца Калин Каменов, на който ще бъде връчен и Сертификат за особен принос в съхраняването на българското ДНК.

Врачанският митрополит Григорий и свещеници от града ще извършат тайнството „свето кръщение”. За удобството на децата и техните близки, те са разделени на три групи. Първото кръщене ще започне на 22 октомври, в 11 ч. в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски” във Враца. Следващите две групи нови християнчета ще бъдат кръстени в 13 ч. и в 15 ч. в същата църква. Някои от семействата са избрали за кръстник свой близък, а други са пожелали за кръстница известната журналистка Ива Дойчинова.

Кръщението във Враца е част от най-голямото кръщение на деца в България на “Движение за национална кауза – ДНК”. Това е финалът на кампанията за насърчаване на раждаемостта “Направи го за България”. В този ден в 10 града в страната ще бъдат кръстени общо 1000 деца. Всички те са заченати през 2016 г., а техни снимки са качени на сайта на ДНК.

Инициативата е подкрепена от Българския патриарх Неофит. По решение на Светия Синод на БПЦ кръщението ще е безплатно за децата, безплатни ще са и кръщелните свидетелства.

Новопокръстените 27 деца ще получат специални подаръци от Врачанския митрополит Григорий, които да им напомнят за този важен ден в техния живот.