Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
20.10.2017
Кметът Калин Каменов присъства на ритуал и молитва за лекари

Кметът Калин Каменов присъства на ритуал и молитва за лекари

Кметът Калин Каменов присъства на уникален ритуал по освещаване медицинските престилки на докторите и медицинските сестри от Враца, по случай Деня на българския лекар. Церемонията, която се прави за първи път в България бе направена от Врачанския митрополит Григорий. Това се случи преди прожекцията на филма „Светителят хирург", който разказва за живота и чудесата на свети Лука Кримски чудотворец. Същият приживе е бил блестящ лекар- хирург, без нито една неуспешна операция. Авторският филм е дело на журналиста Ангел Бончев.

Прожекцията на филма „Светителят хирург" бе съвместна инициатива на Врачанската света митрополия и Община Враца. Негово Високопреосвещенство призова лекарите да имат светлия пример на свети Лука Кримски, който никога не е отпращал нуждаещ се и когато се налагало е лекувал и безплатно, поради огромната му любов към хората. Владиката отправи молитва към Кримския чудотворец да пази и ръководи в делата им лекарите, да им дава здраве и сили в нелеката им служба в полза на болните българи.

Лекарското съсловие на град Враца и гражданите, присъствали на прожекцията на филма „Светителят хирург" не скриха емоциите си от преживяното. Повечето от тях не бяха чували за свети Лука Кримски и част от тях си тръгнаха с насълзени очи от чутото и видяното в лентата и за обичта, с която приживе свети Лука Кримски е бил в служба на страдащите хора, както самият той е наричал своите пациенти.

 

Малко по-рано през деня при огромен интерес и препълнена зала в Регионална библиотека „Христо Ботев" бе представена и детската книга „Свети Лука Доктора", също на журналиста Ангел Бончев. Тя е отново разказ за светителския път безбройните чудеса на път на кримската ярка звезда- Лука Симферополски. Всяко дете отнесе със себе си книгата „Свети Лука Доктора" и благодари на автора, и споделиха, че до сега подобна литература не е попадала в ръцете им , а искат да знаят житията на светците пресъздадени по подходящ за тях начин. И филмът „Светителят хирург" и книгата „Свети Лука Доктора" излизат с благословението на Пловдивския митрополит Николай.