Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
18.10.2017
За първи път в България във Враца ще се направи архиерейско послание и благословение за лекари и пациенти

За първи път в България във Враца ще се направи архиерейско послание и благословение за лекари и пациенти

Навръх Деня на българския лекар /19 октомври/ преди прожекцията на православния филм „Светителят хирург", който ще бъде представен във Враца, от 18 часа, в четвъртък, в кино Метропол, митрополит Григорий ще се обърне с архипастирско послание и ще благослови лекарите от града.

Всички врачански лекари са получили покана за прожекцията на филма за лекаря светец Лука Кримски и са призовани да присъстват със своите лекарски престилки на самата прожекция. Това се прави за първи път в България и ще даде пример на останалите им колеги за дълг към пациента по примера на свети Лука Кримски, който е лекувал пациентите си с огромна любов и е известен с това, че няма неуспешна операция. Той е лекувал безплатно онези пациенти, които са нямали пари да си платят за лечение и дори се е молил за тях на Бога. Благодарение на свети Лука и в днешно време ние се ползваме от неговите трудове.

Свети Лука Кримски е сред най-добрите хирурзи с принос и в гнойно-септичната хирургия в доантибиотичната ера. Според духовни лица по време на операциите ръката на светителя хирург е била направлявана от Божията десница. Доказано негова е и първата трансплантация от животно на човек, като заради липсата на конци при тази операция той е използвал за шевовете косите на пациента.