Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
20.12.2016
Националният фолклорен събор "Леденика" получи награда от Министерство на туризма

Националният фолклорен събор "Леденика" получи награда от Министерство на туризма

Националният фолклорен събор „Леденика“ спечели първо място в категорията „Духът на България“ в Годишните награди на Министерство на туризма. Призът получи кметът на Община Враца Калин Каменов на официална церемония в Централен военен клуб – София, а почетната статуетка връчи основателят на фолклорен ансамбъл „Българе“ Христо Димитров. „Радвам се, че ще дам наградата на кмета на този истински духовен български град, като Враца. За мен е изключителна чест да стисна ръката на един съвременен български войвода и да връча тази награда“, заяви Димитров.

„Имаме голямата амбиция, самочувствие и волята да възродим нашия край, а с какво по-хубаво от онова, което се е предавало през годините – българският дух, традициите, фолклорът и обичаите“, заяви в приветствието си кметът на Община Враца Калин Каменов. „Огромна чест за нас беше, че фестивалът бе разпознат от много врачани и много българи, които поеха инициативата да бъдат част от това уникално събитие. Надявам се, следващата година, много от вас да се присъединят към Националния фолклорен събор „Леденика“, защото духът на фестивала не може да бъде описан, той трябва да бъде почувстван. Бъдете здрави и обичайте България!“, добави още кметът Калин Каменов.

 

Почетният приз бе връчен в присъствието на министъра на туризма Николина Ангелкова, министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова и министъра на младежта и спорта Красен Кралев, официални гости на събитието.

Специална изненада за всички присъстващи бе коледно-новогодишен поздрав от коледарите на ансамбъл „Българе“.

Министерство на туризма излъчи 15 претендента за първото място в категорията „Духът на България“. След онлайн гласуване, Националният фолклорен събор „Леденика“ стана победител в класацията, а на второ и трето място се наредиха Атракцион-пикник „Българанъ“, Община Казанлък и Есенен панаир на занаятите, Регионална занаятчийска камара – гр. Пловдив.