Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
08.11.2016
Кметът Калин Каменов откри строителни дейности на бл. 54 в ж.к. „Сениче“, който ще бъде обновен по Националната програма за енергийна ефективност

Кметът Калин Каменов откри строителни дейности на бл. 54 в ж.к. „Сениче“, който ще бъде обновен по Националната програма за енергийна ефективност

Кметът на Община Враца Калин Каменов откри строителна площадка на 6-ия блок в града, който ще бъде обновен със средства по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. На откриването присъстваха още зам.-кметът по строителство Мария Попова, консултантът по Националната програма в Община Враца Антоанета Робева и представители на фирмата-изпълнител, както и на строителния надзор.

„Днес имаме възможността да стартираме строителните дейности на бл.54 в ж.к. „Сениче“. Знам, че много сте чакали, но моментът на същинската работа дойде. Хубаво е, че сте едни от първите в нашия град, които се обединиха и постигнаха съгласие да санират своя блок. Още по-хубаво е, че вашият пример бе последван от още 104 блока във Враца, които направиха сдружения и подадоха своите проекти. В съседство до вас ще има още блокове, които ще бъдат обновени и се надявам, че в тази част на квартала, ще се получи един ансамбъл от добре направени жилищни сгради. По този начин ще се повиши стойността на вашите жилища, които ще бъдат енергоефективни и по-топли“- каза в приветствието си кметът на Враца Калин Каменов.

Председателят на Сдружението на собствениците Мариана Панталеева благодари на всички съседи, които са се обединили и са успели да подадат документи по Националната програма.  „Изключително съм щастлива, че този ден дойде. Имах късмет да работя с много разбрани хора - моите съседи, защото не е малко да постигнеш 100% съгласие за саниране на блока. Винаги съм имала подкрепата на всички и съм много доволна от това. Надявам се, с общи усилия на нас, на Общината и на строителя да изпълним тази наша мечта. Призовавам повече хора да последват нашия пример, защото искам, и винаги съм мечтала Враца да стане привлекателно място за живеене“, допълни още Мариана Панталеева.

 

Представителят на фирмата-изпълнител на санирането „МЕГАТУРС 1” ЕООД Николай Михов заяви, че обновяването на блока ще бъде изпълнено качествено и в срок. „Строителството трябва да бъде в удобство на хората и се надявам, че трудностите, които ще се появят ще ги разрешаваме с разбирателство“, коментира още Михов.

Блок 54 в ж.к. „Сениче“ ще бъде първият в града, на който ще бъде изобразено логото на Община Враца. В сдружението на собствениците участват 65 самостоятелни обекта. Разгънатата застроена площ на 14-етажната сграда е 5393 кв. м.

Стойността на сключения договор е 787 754, 11 лв., с включен ДДС. Предметът на договора между фирмата и Община Враца включва Изпълнение на необходимите енергоспестяващи мерки и мерки по конструктивно възстановяване/усилване/основен ремонт на сградата. Срокът за изпълнение е 118 календарни дни.

Строителен надзор ще се изпълнява от „КОДАС КОНСУЛТИНГ” ЕООД, а Инвеститорският контрол ще бъде осъществен от ЕТ „СТРОИТЕЛЕН НАДЗОР – ТАТЯНА НЕМСКА”.

Консултантът на Община Враца по Националната програма Антоанета Робева поясни, че в Българска банка за развитие са регистрирани вече 7 Сдружения на собствениците на блоковете от ж.к. „Сениче“-52, 51, 55, 70, 68, 201 и 202.