Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
07.09.2016
Враца чества 131-ата годишнина от Съединението на България

Враца чества 131-ата годишнина от Съединението на България

С тържествена церемония пред паметника на „Св. св. Кирил и Методий“ във Враца бе отбелязана 131-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

„Днес България празнува събитие, което прави крачка напред в българската история. В тези бурни и важни дни за българската нация се доказват високите морални, военни, политически  и национални  качества на възобновена България. Доказват, че българската нация и държава имат своето достойно място в тогавашна и в бъдеща Европа, че ние сме творци на бъдещето си и то зависи от нас. 6 септември е урок по родолюбие“,  заяви зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева.

  

В словото си зам.-кметът на Община Враца подчерта значимостта на събитието от 6 септември 1885 г. и изрази почит към патриотизма и героизма на дейците на Съединението. „Дано да сме достойни за нашите предци и да сме разбрали големия урок на Съединението, урок  необходим  във всеки наш ден. Нека да обединим сили, знания и интелект, за да можем заедно да градим европейска България. Нека с благодарност и почит сведем чела в памет на героите от Съединението. Нека помним не само техния героизъм, но и тяхната воля за обединение и стремеж заедно да се гради бъдещето на нашата България, защото съединението прави силата!“, допълни зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева.

На тържественото честване присъстваха народният представител Петя Аврамова, областният управител Малина Николова, председателят на общински съвет Румен Антов, общински съветници и граждани.

 

Начало на церемонията бе дадено с изпълнение на химна на Република България и издигане на националния флаг. Пред паметника на „Св. св. Кирил и Методий“ прозвуча манифестът, с който княз Александър Батенберг утвърждава присъединяването на Източна Румелия. Участие в програмата за отбелязване на годишнината взеха духов оркестър при НЧ "Развитие - 1869" - Враца, камерен оркестър при Симфониета - Враца и ученици от местни училища.

            По повод Съединението в сградата на Регионалния исторически музей бе подредена изложба от книги, посветени на историческата дата. Изложбата се осъществява със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев“.

            Прожекция на 13-минутен документален филм „България за Съединението“ бе излъчена днес /06.09.2016 г./ от 11.00 часа в малката зала на Регионалния исторически музей /РИМ/, с вход свободен. През целия ден посещението на музея в града ще бъде безплатно.