Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
02.09.2016
Община Враца ще отбележи 131 години от Съединението

            С тържествена церемония Община Враца ще отбележи 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честването ще се състои на 6 септември от 10.30 ч. пред паметника на „Св. св. Кирил и Методий” в центъра на града.

            Церемонията по случай годишнината ще започне с изпълнение на химна на Република България и издигане на националния флаг. Тържествено слово ще произнесе зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева.  

            Участие в програмата ще вземат духов оркестър при НЧ "Развитие - 1869" - Враца, камерен оркестър при Симфониета - Враца и  ученици от местни училища. По време на честването ще прозвучи манифестът, с който княз Александър Батенберг утвърждава присъединяването на Източна Румелия. Пред паметника на „Св. св. Кирил и Методий” ще бъдат поднесени венци и цветя.

            По случай годишнината, в сградата на Регионалния исторически музей /РИМ/ ще бъде подредена изложба от книги, посветени на Съединението.  От 11.00 часа в малката зала на РИМ ще се състои прожекция на 13-минутния документален филм "България за Съединението" (с вход свободен).

            През целия ден, за всички жители и гости на Враца, посещението в РИМ ще бъде безплатно.