Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
11.05.2016
Община Враца организира първи Национален фолклорен събор „Леденика“

Община Враца организира първи Национален фолклорен събор „Леденика“

За първи път Община Враца, съвместно с „Лудогорие АРТ, организират Национален фолклорен събор „Леденика“.  Съборът ще се проведе на 24, 25 и 26 юни 2016 г. в местността „Леденика“, намираща се на 17 км от град Враца.

Съборът няма конкурсен характер, а целта му е да се съхранят и популяризират традициите и културните ценности на различни етнически и етнографски групи в страната, да се осигурят условия за предаване към следващите поколения и културен обмен, да се популяризира Врачанският край като място на дълголетна история и богати културни традиции.  Целта на Община Враца е да превърне фолклорен събор „Леденика” в събитие в полза за развитието на туризма в региона. 

 В събора могат да участват танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, както и индивидуални изпълнители без възрастови ограничения.

Специални гости на първото издание на събора ще бъдат народните изпълнители Бинка Добрева, сестри Диневи, Николай Славеев, Юри Крумов, Милко Бошнаков, Квартет „Славей” и  оркестър „Зелени дел”.

          На националния събор ще бъде пресъздадена оригинална Северняшка сватба с младоженци, които ще сключат официален брак и ще посрещнат там своите гости. Задължително изискване към участниците е да бъдат облечени в национални носии/костюми. Заявки за участие в Северняшката сватба се подават до 10.06.2016 г., но е възможно записване и на място в деня на ритуала. Изискване към сватбарите е да използват чаши, менчета, стомни, черпаци, дървени лъжици, черги и други вещи, които да са в стила на народната традиция.

    

               По време на събора ще се приготви и най-големият северняшки курбан, който ще бъде раздаден на присъстващите.

  Материали за събор „Леденика“ са изпратени до всички читалища в цялата страна, чиито брой е над 3 600, както и до 10 общини в Област Враца, 11 общини в Област Видин, 11 общини в Област Монтана, 11 общини в Област Плевен и 8 общини в Област Ловеч. Очаква се на събора да пристигнат хиляди любители на народното творчество, самодейци от читалища, танцови състави, групи и индивидуални изпълнители.

 

       Съорганизаторите на събора Сдружение „Лудогорие 2012“, с председател Валентин Димов, продължават пътя си към доброто и тази година ще връчат  статуетката „Доблестно сърце“ на жител от Враца. Призът се присъжда на онези хора, в чиито гърди бие добро и доблестно сърце, което не е безучастно към страдащите и нуждаещите се и откликва на чуждото нещастие.