Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
10.05.2016
Кметът Калин Каменов и норвежкият посланик Гюру Катарина Викьор откриха Младежки център-Враца

Кметът Калин Каменов и норвежкият посланик Гюру Катарина Викьор  откриха Младежки център-Враца

Посланикът на Кралство Норвегия у нас Нейно Превъзходителство Гюру Катарина Викьор и кметът на  Община Враца Калин Каменов прерязаха лентата на Младежки център в града, реновиран с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

„Новият Младежки център във Враца е изграден за децата. Тук те ще се изявяват и ще се даде възможност на талантливите да проявят своите възможности, качества и умения, а онези, които имат проблеми да получат квалифицирана помощ и подкрепа. Много от Вас може би знаят, че България е на едно от първите места в Европа по брой младежи, които попадат в така наречената група NEETs. Това са млади хора, които не учат и не работят. Надявам се, че терапевтите и младежите-медиатори, които работят тук, ще направят така, че не просто да чакат онези, които имат нужда от помощ да дойдат при тях, а да ги потърсят навън - в училищата, в кварталите, в селата. Младежкият център, който откриваме днес, трябва да намери своето достойно място като услуга, която работи, а не като сграда, която съществува. Благодарен съм на колегите от Норвежкото посолство и правителство, които финансираха изграждането на тази сграда, която струва повече от 1 млн. евро. Надявам се Враца да е сред градовете, които ще се гордеят с качествена услуга за младите хора.“ С тези думи кметът на Община Враца Калин Каменов приветства присъстващите при откриването на Младежкия център.

  

Извънредният и пълномощен посланик на Кралство Норвегия Нейно Превъзходителство Гюру Катарина Викьор също поздрави присъстващите  и благодари на институциите, които са партньори при изграждането на подобни центрове в страната-в Стара Загора, Пловдив и Добрич.

„Координацията между държавата, Общината и нашето правителство е много добра. Вярвам, че младите хора ще запазят страстта, с която са работили досега и ще открият ползата от това да бъдат в центъра. Децата са наш приоритет, защото те са бъдещето на Европа и ние трябва да инвестираме повече в тях“, каза още Нейно Превъзходителство Гюру Катарина Викьор. По повод откриването на новия център поздравителни адреси бяха изпратени от министъра на образованието и науката Меглена Кунева, от държавни и местни институции. На събитието присъстваха още зам.-кметовете на Община Враца Мария Попова и Петя Долапчиева, народните представители от Област Враца инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев, областният управител Малина Николова, председателят на Общинския съвет Румен Антов, зам.-кметът на Община Пловдив Георги Титюков, представители на държавни и местни институции.

 

Преди откриването бе подготвена музикална програма, в която участие взеха Балет „Вива“, брейкденс група „Монстър“, изпълнители от школата по художествена гимнастика, Детски танцов състав „Радост“ и младият певец Галин Снежанов.  След като бе прерязана лентата на новия Младежки център във Враца, бе прожектиран късометражен филм „Северозападният регион през погледа на младите хора-реалност и мечти“.