Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
09.05.2016
Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева откри събора „Златни ръце български“ в с. Челопек

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева откри събора „Златни ръце български“ в с. Челопек

За трети път с. Челопек бе домакин на събора - изложение „Златни ръце български“ - с поглед към миналото, с мисъл за бъдещето. Културната проява се организира от Инициативен комитет, кметството на с. Челопек, читалище „Огнище - 1930“ и Община Враца.

Изложението бе открито от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева. На събора присъства и зам.-кметът на Община Враца Мария Попова, която поздрави участниците за инициативата, чрез която се рекламира уникалността на местното фолклорно наследство. „Съборът е пример за това как древните традиции трябва да се съхраняват и популяризират, защото само ако познаваме и уважаваме миналото си, ще имаме бъдеще като балкански и европейски народ.  Съборът „Златни ръце български“ поддържа искрицата на духовността жива и се превръща в истински празник за всички присъстващи. Изказвам уважение и благодарност на организаторите и участниците, които чрез изложението запазват традиционните български занаяти като копаничарство, изработване на шевици и бродерии, работа с вълна и др.“, каза още в приветствието си зам.-кметът Мария Попова.

  

  

 

Идеята на събора „Златни ръце български“ е да се представят традициите и да им се даде нов живот, като се обогатяват и развиват. В изложението взеха участие майстори-занаятчии на народни и художествени занаяти от 7 населени места от Област Враца.

Тази година в културната изява участва и Ангел Ангелов със своя „Юнашки тиган“, който успя да приготви над 500 порции хайдушки кебап. В музикалната програма бяха включени оркестър „Виво Монтана” и самодейни състави от Област Враца.