Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
01.05.2016
Отбелязваме 50 години от голямото наводнение на 1 май 1966 г.

Отбелязваме 50 години от голямото наводнение на 1 май 1966 г.

Кметът на Община Враца Калин Каменов откри възпоменателната изложба, посветена на 50 години от голямото наводнение на 1 май 1966 г. На експозицията, която е подредена пред читалище „Развитие“, присъства и делегация от италианския град Тезеро, където през 1985 г. жителите на населеното място преживяват сходна трагедия. Преди няколко години Община Тезеро научава за съдбата на село Згориград и двете селища се побратимяват. Централният площад на балканското село носи името на град Тезеро, а площадът в италианското населено място е именуван Згориград.

Делегацията от Италия бе водена от председателя на Фондация „Става 1985“ д-р Грационо Луки, който бе придружаван от зам.-кмета и председател на Териториалната Общност на Вал ди Фием Джовани Занон, оценителя на баланса и персонала на Община Тезеро Корадо Занон, представителя на Общинския съвет на Община Тезеро Мариса Деладио и члена на Фондацията Валтер Дефлориан. В състава на делегацията са и четирима жители на италианския град, които са близки и роднини на загиналите от Ставската трагедия.

 

 По повод официалното честване на 50-годишнината от наводнението на 1 май 1966 г. кметът на Община Враца Калин Каменов, председателят на Общински съвет Враца Румен Антов, Кмета на с. Згориград, гл. архитект на Община Враца Чавдар Спасов, гостите от Тезеро и близки поднесоха цветя пред паметника на загиналите, който се намира в двора на църквата „Св. Троица“ в село Згориград.