Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
10.02.2016
Център за работа с доброволци отваря врати във Враца

 „Доброволчеството е престиж.  Хората трябва да са активни и да се научат да помагат. Нека да дадем пример и повече наши познати и приятели да станат доброволци“. Това каза кметът на Община Враца Калин Каменов, след като подписа споразумение за осъществяване и реализиране на партньорство между Община Враца, Регионалния инспекторат по образование - Враца, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”  – филиал Враца, Сдружение „Нов път“ и Фондация „Национален алианс за работа с доброволци“. Подписите под документа поставиха още директорът на РИО-Враца Галина Евденова, директорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. д-р Маринела Михова и председателят на УС на Сдружение „Нов път“ Михайл Михайлов.

Петте институции ще си сътрудничат при осъществяването на  дейности и реализирането на проекти,  свързани  с развитие на  доброволчеството  на територията на Община Враца и страната.

На събитието присъстваха още зам.-кметът на Общината Петя Долапчиева, Спаска Михайлова от Сдружение „Нов път“, директори на детски и учебни заведения, студенти.

В рамките на съвместното партньорство Община Враца ще предостави за безвъзмездно ползване помещение за Център за работа с доброволци. От своя страна Регионален инспекторат по образованието - Враца  ще информира детските градини и училищата на територията на Общината за възможността да се включат в програми и дейности на Центъра за работа с доброволци. Педагогическите специалисти, които ще приемат доброволци, ще преминат обучения, а директорите на детските и учебни заведения ще бъдат насърчавани да назначават на свободните места учители, преминали доброволческа практика.

Съвместното партньорство включва още и признаване на доброволческата практика на студентите-доброволци като средство за професионално развитие.