Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
14.09.2015
135 са първокурсниците във врачанския филиал на Медицинския университет

135 са първокурсниците във врачанския филиал на Медицинския университет

            Във врачанския филиал на Медицинския университет  - София днес отбелязаха началото на учебната година. Първокурсниците са 135, а всички студенти от трите специалности – медицински сестри, акуршерки и трудотерапевти са над 500. В приветствието си към студентите директорът на филиала проф. Пенка Маринова пожела успешна учебна година на всички и обяви, че следващата ще е са в нова учебна база. „Много години ние желаем да излезем от Ученическия комплекс. Когато споделих своята идея, че ни се иска да отидем в града и да сме близо до болницата, кметът на община Враца инж. Николай Иванов прояви голямо разбиране. Той безрезевно ме подкрепи. Благодаря Ви, г-н кмет! Тази идея – за новата ни учебна база и общежитие – нямаше да бъде осъществена ако не беше и ректорът на нашия университет академик Митев. Запомнете, скъпи колеги, тези две имена, защото те имат особено значение в развитието на нашето учебно заведение, в това, че ние ще разполагаме с модерна, съвременна база. В нея и в новото общежитие ще бъдат вложени над 5 милиона лева” – каза проф. Маринова.

Кметът Николай Иванов също приветства студентите и преподавателите.  „Като всяко начало днешният ден събужда много настроение и емоции, надежди и очаквания, които ни зареждат с енергия, позитивизъм и мечти. Вярвам, че това, което каза проф. Маринова, за което говорим и се борим вече повече от две години, в началото на следващата учебна година ще бъде факт. Подкрепата на всички важни институции, но най-вече на ректора на университета акад. Митев, е налице. Остават само няколко наистина тежки месеци на работа, но аз вярвам, че следващото откриване на учебната година ще бъде в един уникален кампус с всички необходими условия за едно съвременно обучение. Тази инвестиция на Медицинския университет е нещо уникално и е най-голямата инвестиция в сектор образование за последните 20 години. Това, което всеки град има като мечта е да има повече млади хора и повече студенти, във Враца е факт. Затова е важно филиалите на различните унивеститети в нашия град, и особено този на Медицинския университет да се развиват – да се увеличават специалности и броя на студентите в града” – подчерта Николай Иванов.

            Новата база на врачанския филиал „Проф. д-р Иван Митев” ще бъде изградена в сградата на бившият Химически техникум, която бе предоставена на филиала безвъзмездно от Община Враца. В бившето училище „Петър Берон” ще се изгради новото общежитие.

            За успешен старт на учебната година водосвет отслужи свещеник Аспарух Аспарухов.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”