Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
06.04.2015
Кметът с апел срещу вандализма във Враца

Кметът с апел срещу вандализма във Враца

„Изключително сериозен става проблемът с вандализма на публичната собственост във Враца.  Примерите за него са ежедневно пред очите на всички.  Няма ден, в който да не са изпочупени лампите в подлезите при жп гарата и на Стария пазар, и по централната пешеходна зона. Общинските служители от звеното „Улично осветление” непрекъснато ги подменят и месечно това струва на бюджета минимум 1 000 лева. Да не говорим за замърсяването с боклуци, което е епидемия” – така описа картината в града кметът инж. Николай Иванов. И продължи, че почти напълно е унищожена оградата на новото футболно игрище в жк „Сениче” и беше станала дори опасна за здравето и животът на децата. В момента общински работници възстановяват коловете, на които се държи мрежата.

За по-малко от месец са счупени четири седалки от новия амфитеатър във все още не открития парк в жк „Дъбника”. „Пазачът казва, че е безпомощен. Влизат възрастни мъже и абсолютно неразбираемо чупят седалките. Вече са унищожават и част от засадените дръвчета” – допълни инж. Николай Иванов.  До парка, при блок 104, е новата детска площадка, на която са изпочупени всички осветителни тела. Преди време бе разлепена и разместена  ударопоглъщащата настилка. Счупено е мостчето на комбинираното детско съоръжение. Разбити и изтръгнати от земята са пейки. Преди няколко дни бе брутално изпочупена и автобусната спирката при „Лидл” в жк „Сениче”.

В последните два дни врачани станаха свидетели на обругаването на паметника на загиналите във войните за национално обединение, популярен като Лъвчето.

В града масово се увреждат и крадат пейки и пътни знаци. Липсват почти всички нови пейки, който поставихме преди година на бул. „Демокрация”.  Непрекъснато има сигнали за кражби на капаци на шахти. Има случаи на подпалени и разбити контейнери за разделно събиране на отпадъци.

„Искам чрез медиите да апелирам към всички врачани за една по-голяма гражданска нетърпимост. Защото не е достатъчно, макар че е изключително важно, само да посочваме проблемите, а трябва всички да бъдем ангажирани с опазване на публичната собственост. Тя не е ничия, а е на всички ни. Всичките ни усилия за една по-уютна и по-добра градска среда, включително с данъците, които плащаме, ще останат без успех, ако тази вандалщина не спре” – категоричен бе кметът инж. Николай Иванов.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”