Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
21.07.2014
Първи фестивал на древните култури се провежда във врачанското село Оходен

Първи фестивал на древните култури се провежда във врачанското село Оходен

С вълнуващ спектакъл бе сложено началото на първия по рода си фестивал на древните култури, чийто домакин са археологическите разкопки в местността “Валога” край врачанското село Оходен. Уникалната идея е финансирана изцяло от Община Враца, а организатори на феста са Театрална група “ТЕМП” и Регионалният исторически музей. С оригинални костюми младите актьори направиха възстановки на древни ритуали от праисторическите епохи до времето на траките. Спектакълът “Светилище на слънцето” бе посрещнат с бурни аплодисменти от стотиците гости, събрали се за откриването. В церемонията взеха участие също балет “Вива”, клуб по китайски бойни изкуства, клуб “История” към АЕЦ “Козлодуй” и творци от местното читалище. “Привилегия е да сме тук и да подкрепим тази инициатива. С първото издание на фестивала слагаме началото на един уникален туристически продукт. Сигурен съм, че той ще доведе до популяризирането на това място. Пожелавам успех на фестивала и поклон за това, което организаторите са свършили” – каза в приветствието си към участниците и гостите кметът на община Враца инж. Николай Иванов. Сред официалните лица бяха също зам.-кметът Красимир Богданов, директорът на историческия музей Илия Стоянов, кметът на село Оходен Иван Иванов и общински съветници. За участие в първия фестивал на древните култури пристигнаха над 100 участници от София, Велико Търново, Белоградчик, Перник, Козлодуй и Враца. В работата на феста ще се включат също студенти от СУ “Св. Климент Охридски” и ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.

 

  

Фестивалът е организиран в три секции – арт секция, научна секция и младежка експериментална лаборатория. В арт секцията ще могат да се видят артистични рекострукции на древни ритуали и легенди, представяни от формации от страната. В научната секция са предвидени кръгли маси и дискусии на археолози и представители на научните среди, в които ще се представят новостите в областта на изследването на праисторията и презентации на нови открития. Младежи от клубове по история в училища от страната и студенти по археология ще се включат в младежката експериментална лаборатория. За тях ще бъдат организирани уъркшопове по експериментална керамика, производство на култови предмети от кост, жътва на лимец с експериментални реплики на антични сърпове. На участниците ще бъдат връчени сертификати за елементарен курс по археология.

  

В края на фестивала, който ще продължи до 21 юли, всички участници ще получат копие на уникалния нефритен амулет на Богинята майка, открит в местността „Валога” край Оходен. Първите статуетки бяха връчени на инж. Николай Иванов, зам.-кмета Красимир Богданов и кмета на селото-домакин Иван Иванов.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”