Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
19.03.2014
Министър Клисарова направи работно посещение във Враца

Министър Клисарова направи работно посещение във Враца

         На работно посещение във Враца бе министърът на образованието и науката Анелия Клисарова. Министър Клисарова бе приета от кмета инж. Николай Иванов. В срещата участваха също областният управител Венцислав Василев, заместник кметовете Красимир Богданов, инж. Красимира Георгиева и инж. Николай Йорданов, и началникът на Регионалният инспекторат по образованието Галина Евденова. Обсъдени бяха основните проблеми в сферата на образованието. Кметът инж. Иванов  представи информация за образователната система в общината и подчерта, че за региона най-големият проблем е намаляването на учениците. Най-тежко е положението в професионалните гимназии, където в последните години приемът е намалял наполовина. В същото време се забелязва недостиг на кадри с определени професии. Даден бе пример, че за региона не достигат стругари и фрезисти.

 

 

Министър Клисарова представи възможните решения, които ще залегнат в новото законодателство в тази сфера. Ще бъдат разработени варианти на по-гъвкави форми на образование за ученици, отпаднали от учебния процес. Ще се работи и за това да бъде намален броят на необхванатите от образователния процес деца. Обмисля се въвеждането на дуална система, която да обвърже потребностите на бизнеса с професионалното образование в училищата. Анелия Клисарова приветства решението на кметския екип за дофинансиране храненето на учениците в средищните училища със средства от общинския бюджет.

 

В края на срещата кметът инж. Николай Иванов подари на министър Анелия Клисарова икона на българските просветители св. братя Кирил и Методии. „Образованието е основна инвестиция, необходима за всички инвестиции и просперитет” – написа министър Клисарова в почетната книга на Община Враца.

        

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”