Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
31.01.2014
Паркът около пещерата „Леденика” е изпълнен точно по проекта

Паркът около пещерата „Леденика” е изпълнен точно по проекта

„Това, което ние сме си представяли и сме изисквали по проекта за пещерата „Леденика” – това е направено” – категорична бе днес арх. Даниела Генова – главен проектант на проекта „Развитие на устойчив туризъм в Община Враца.Леденика – туризъм без сезони”. Целият екип на проекта днес даде пресконференция, за да представи изпълнението към момента. В залата присъстваха кметът инж. Николай Иванов, зам.-кметовете инж. Красимира Георгиева и Красимир Богданов, Николай Ненчев – директор на ПП „Врачански Балкан”, представители на строителите, строителният надзор. Поводът бе питане на председателят на общинския съвет Малина Николова на последното заседание на общинския съвет.
„Питането на г-жа Николова, ако наистина имаше характера на загриженост, би трябвало да бъде зададено много по-отдавна в историята на изпълнението му. Зададено в този момент и непълно неясно подплатено, всъщност говори за политика и за атака към кмета на общината. Това питане създава в общественото мнение настроение срещу този проект, който е един от най-важните за Враца. На това питане трябва да бъде даден много ясен и категоричен отговор. Председателката на общинския съвет ми постави тридневен срок за отговор, което категорично е надвишаване на нейните правомощия. В правилника на общинския съвет има ясен регламент за отговори на питания, поставени на заседания на общинския съвет. И тъй като бяха отправени публични обвинения, аз избрах този начин на публично, в поставения от нея срок да й отговоря. Приветствам създаването на тази временна комисия към общинския съвет. И се надявам тя наистина ангажирано и с участието на всички участници в проекта за извърши необходимата проверка, и да даде своето становище” – каза инж. Николай Иванов.

Инж. Красимира Георгиева направи кратка ретроспеция на проекта, чието начало е поставено още 2010 г. Първоначално проектът е бил да се възстанови въжената линия. Затова са заложени атрактивните влакчета, които да превозват гражданите до горната и долната станция на лифта. Влекът е отпаднал от проекта, но влакчетата са останали. В по-начален етап на проекта са били заложени движещи се кукли, но в окончателния проект, който е подписан и се изпълнява те вече са били стационарни. „Има и много други неща, които като идея са били разказвани, без обаче да влязат в окончателния вариант на проекта” – поясни инж. Георгиева. Договорът за проекта два пъти е връщан от ОП „Регионално развитие” и е подписан през ноември 2011 г. „Нашият екип е поел едиствено изпълнението на този договор така, както е бил заложен” – обобщи инж. Георгиева. Зам.-кметът подчерта, че абсолютно всичко, свързано с всички бществени поръчки, заданията, целият проект е качен на сайта на общината. „Много е несериозно да се каже, че общинското ръководство не упражнява контрол върху изпълнението на проекта. Аз съм ръководител на този проект и в детайли съм запозната с него. И всеки от нас живее с този проект. Имахме много затруднения с него по простата причина, че когато е подаван проектът и са изготвяни количествено стойностните сметки по него, те са изключително неточни и непълни. По тази причина се наложи да увеличим съфинансирането от Община Враца по проекта с 600 000 лева. И така този проект ще струва на Общината над 800 000 лева. Ние преценихме, че това е един изключително важен проект за общината и за да бъде изпълнен, трябва да поемем това допълнително съфинансиране” – подчерта инж. Георгиева. Тя припомни, че проектът за Леденика се изпълнява по оперативна програма и преди стартирането на всяка една процедура, минава на предварителен контрол, както в Агенцията по обществени поръчки, така и в Управляващия орган, а след това – на последващ контрол. Преди всяко възстановяване на средства има комисия от Управляващия орган, който проверява всички актове и протоколи, с които са поискани възстановяването на средства. Подчертано бе също, че обектите по проекта са приети на ниво акт 15 и по тях все още предстоят довършителни работи, които ще продължат през пролетта. Напомнено бе и за това, че строителството има 10 години гаранция за конструктивната част и 5 г. за довършителните дейности. Сред предстоящите дейности са оформяне на площадката пред пещерата Леденика, поставянето на още един слой върху конструкцията със Светломразеца, насипването с дървесен чипс под съоръженията на атракцията „Мама, татко и аз”. Ще се прави и озеленяване.

„Като специалист в тази област от 15 години и човек, който е работил в най-големите увеселителни паркове и е изграждал такива обекти ви казвам, че технологията и материалите, които са използвани за проекта при пещерата „Леденика” са същите, които ще видите в „Дисниленд” и всички увеселителни паркове по света. Това е технологията – друга няма. А това дали на една снимка изглежда прозрачно, а в действителност не е – може ли някой да ми каже къде има напълно прозрачен лед? И аз като специалист съм огорчена от изказването на мнения, некомпетентни в тази област” – каза Ангелина Иванова – управител на фирма „Дъ Поинт Инженеринг” – изпълнител на атракцията „Мама, татко и аз”, на „Светломразеца”, куклите и цветята-седалки.
Какво представлява 5 D киното, на което ще се радват посетителите в новата кинозала, поместена в една от залите на новия посетителски център разказа Веселин Тодоров – управител на фирма „Фактор” ЕООД, който е доставил оборудването. „Такова кино няма нито в „Парадайс мол” в София, нито в кино „Арена”. Качеството на звуковата система е идентично с това в „Кодак тиатър”. Не е спестено абсолютно нищо, така че туристът, като дойде тук да се почуства така, все едно е бил в „Юнивърсъл студио” – уточни Тодоров.
„Смятам, че сме изпълнили проекта на 100 % и можем да ходим с изправена глава” – категоричен бе инж. Росен Додушки - представител на строителния консорциум  от врачански фирми ДЗЗД „Сдружение Враца – Леденика”. В изказването си припомни също, че по проекта са работили над 500 врачани. Представителят на строителния надзор инж. Георги Петров подчерта, че всички видове строително-монтажни работи са изпълнени съгласно българските норми и закони.
   
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”