Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
27.01.2014
Община Враца е почистена и проходима при зимни условия

Обстановката в община Враца е нормална при зимни условия – отчете днес кметът инж. Николай Иванов. Всички пътища в региона са проходими, почистени и третирани с луга, сол или калциев двухлорид. Проблеми има само в с. Върбица, където въпреки уверенията на местния кмет, не е осигурена техника за зимното поддържане на пътищата. В момента екипи от работници, наети по програмите за временна заетост, почистват улиците в селото. В общината няма населени места без електричество и водоснабдяване. До населените места пътуват автобуси по редовните си линии. В града тролейбусите и автобусите също се движат по график. Снабдяването с хранителни продукти върви регулярно. Няма непревозени ученици до училищата. Единствено автобусът, който вози децата за ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в с. Девене, се е движил със закъснение, така че учениците не са пристигнали навреме за първия час. В село Вировско има ниска посещаемост в детската градина – само четири деца. Недостатъчно висока е температурата в детските градини в селата Три кладенци и Нефела, където в момента се осигурява алтернативно отопление с електрически уреди. В ОДЗ „Детска вселена” в с. Чирен е замръзнала водата, което се случва всяка година.
„Оценката ни за снегопочистването в града е следната – в събота дообяд имаше сравнително добра реакция от „БКС”, когато започна обледяването и по-късно следобедния снеговалеж. Тогава категорично се закъсня с реакциите. Снощи се наложи спешно свикване на щаба по снегопочистване, след което започнаха по-мащабни и по-организирани действия. Това, което виждате от тази сутрин е максимумът като капацитет и възможности на комуналното дружество” – обобщи инж. Николай Иванов. За последното денонощие 6 от общо 35-те снегорина, с които се извършва почистването, са аварирали. Сред тях е и грейдерът, който се ползва за почистване в най-тежките участъци. Всички налични количества сол, луга и ограничените количества с калциев двухлорид са използвани за обработка на уличната мрежа.
Снегопочистването в последните дни извади напред два основни проблема, каза още кметът на Враца. Първият е остарялата техника, която не дава възможност да се постигне в пълен капацитет услугата. Вторият – неосигуряването на достатъчни количества инертни материали за обилния снеговалеж. Предвижда се утре да започне извозването на снега от спирките на градския транспорт и от някои от по-тесните улички. На уличките, където има множество паркирани автомобили, ще се търси съдействието на органите на реда. „Все пак искам да изкажа благодарност на всички работещи в „БКС – Враца” ЕООД за техния почти 48-часов труд, при тези тежки условия” – каза в заключение инж. Николай Иванов.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”