Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
07.05.2013
Почистват и освежават Враца преди Ботевите дни

Община Враца има амбициозна програма за почистването, освежаването и озеленяването на града преди началото на Ботевите дни. Отговорната задача е поставена на работниците от „БКС”, с което дружеството Общината има сключен договор. Вече започна полагането на хоризонталната пътна маркировка като с приоритет са зоните в близост до училища, детски градини, болници,пожарна и най-натоварените кръстовища. Общата площ на поставената маркировка ще е 2 450 м2. Стартира също и поставянето на осовите линии по пътищата. В момента се извършва ремонт на пешеходната зона по бул. „Н.Войводов”, по известна на врачани като „Пробива”. До 8 май трябва да приключи поставянето на изкуствени ограничители на скоростта. Прави се също текущ преглед, подмяна и отремонтиране на всички знаци и табели на уличната мрежа на Враца и селата или поставяне на нови. Ще бъдат подменени 27 линейни метра предпазни парапети. Предстои отремонтирането на  два  спиркови  навеса по линията на тролейбусния транспорт.

До средата на май е максималният срок, в който„ВиК”, „Топлофикация” и други фирми, които извършват подземни ремонти ще трябва да възстановят асфалтовата настилка. Направен е списък на изсъхналите дървета и те ще бъдат премахнати до 10 май. Същият е срокът, в който трябва да е готово новото озеленяване  в района на подхода към парка „Хижата” и стълбището в подхода.

До 15 май ще се извърши зацветяване на всички съществуващи и новопроектирани цветни фигури в града с обща площ 400 кв м. До средата на май трябва да приключи окосяването на тревните площи в първа и втора зона в града, а до 28 май – зелените площи на входно-изходните магистрали.

До 20 май  в централната пешеходна зона ще бъдат поставени кашпите с цветя за вертикалното озеленяване. До тази дата трябва да е изпълнен и проектът за ново представително озеленяване на зелени площи и карета по бул. „Никола Войводов”. Преди края на месеца трябва да е приключила подмяната на някой стари кошчета и и да се поставят допълнително по централната пешеходна зона и на други места при необходимост. В същия срок ще се изпълни и проектът за реконструкция и озеленяване на съществуващата зелена площ на площад „Тракия”. Предвидено е цялостно почистване на района около прохода „Вратцата”, включително на тротоарите и вътрешните алеи. След обществена поръчка, ще се разположат допълнително пейки за отдих по протежението на вътрешните алеи и в началото на ул. „Река Лева”. Ще се монтира нова беседка.

Ще се разположат допълнитени кошчета и контейнери за отпадъци;

 

В седмицата преди провеждането на празниците ще се извърши втората ДДД обработка на обществени територии. До 30 май ще се извърши подмяна на всички счупени дървени части на пейките  по пешеходната зона и ще се пребоядисат всички съществуващи пейки в парковете и пешеходната зона на град Враца.

 

 

 

 

Даниела Хитова,

                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”