Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
09.10.2008
Враца е първата община в България, която ще има ДжиПиАрЕс /GPRS/ система на уличното осветление.

   Това стана ясна на провелата се работна среща с фирмата спечелила конкурса за изпълнител по проекта за реконструкция на уличното осветление “ХИТ” ООД и заместник-кмета на община Враца Иван Иванов. Управителят на фирмата Мариян Зеленков уточни, че Враца ще бъде новатор в това отношение. Най-пълен и професионално разработен проект е една от причината Враца да бъде избрана за община новатор в България, сподели представителят на фирмата Мариян Зеленков.
   Новата система ще позволи да се извършава дистанционен контрол на осветителните тела и да се проверява каква енергия се изразходва. В същото време градът може да се раздели на отделни зони, като системата ще позволи да има обратна връзка във всеки един момент. GPRS-системата ще позволи на работните групи да получават адекватна и своевременна информация за аварии като по този начин отстраняването им ще става изключително бързо.
   Фирма “ХИТ” ООД ще извърши във Враца подмяната на улични осветителни тела и конзоли чрез демонтаж на старите и доставка и монтаж на нови, подмяна на архитектурни улични осветители, подмяна на ел. табла за улично осветление, включително и доставка и монтаж и на ел. табла за автоматизирано управление, реконструкция на тръбна и кабелна мрежа, изграждане на система за автоматично адаптивно управление на уличното осветление и обучение за работа с нея. Стойността на проекта е 489 хиляди евро, а финансирането е по фонд „Козлодуй”. На този етап ще бъдат ремонтирани около 10 км. в града. Гаранцията на осветителните тела е четири години.
   Фирма ХИТ ООД е поставила уличното осветление в едни от най- големите общини в страната, между които София, Варна, Стара Загора и Видин. По проекта са отпуснати средства за подмяна на 1 266 осветителни тела с пълно кабелно оборудване.
   Инвеститорският контрол върху работата на фирмата, която ще изпълнява дейностите по проекта ще бъде упражняван от Община Враца. Това е предпоставка за пълно съгласуване и координация с инвестиционната програма на Общината и дружествата, експлоатиращи подземна инфраструктура в града. Ремонтите дейности ще стартират в рамките на две седмици.