Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
05.10.2012
Светозар Луканов получи син пояс в джудото

Светозар Луканов получи син пояс в джудото

Заместник кметът Светозар Луканов взе участие в  тренировка по джудо, която постави начало на новата спортно-състезателна година на врачанския  клуб „Ипон“.  Заниманието се проведе в спортна зала „Вестител“ и бе водено от старши треньора Таня Василева, която преди повече от 20 години е била и треньор на зам.-кмета.  Много емоционално Светозар Луканов разказа на присъстващите състезатели за годините, прекарани в залата, за написаните в нея домаши упражнения, за приятелството. Той призова повече деца да станат от столовете пред компютрите и да опитат от дисциплиниращите тренировки на джудото.  „ С повече старание и целеустременост може да постигнете големи успехи - каза  той пред събраните деца. Може да станете големи спортисти, световни шампиони, може да заслужите черен пояс.  Това, което ще ви даде джудото, нищо друго не би могло“. От мястото си пред редицата млади състезатели, Луканов премина в края на редицата като редови състезател.
     От името на клуба, Таня Василева връчи на зам.-кмета син пояс, който според ранга в спорта отговаря на 2-ро кю. Тя добави, че от „много бързане да влезе в света на големите“, Светозар Луканов не е успял да си получи заслуженото отличие преди 20 години. Старши треньорът изрази и надежда, че с малко повече тренировки, той ще покрие и другите степени, които да му донесат черен пояс и 1-ви дан - отличие в джудото, за което се изисква много старание.
В  тренировката участие взеха 25 състезатели, някои от които абсолютно начинаещи. Най-малките джудисти бяха на 5 години.  Целта на инициативата  бе популяризиране на джудото, а Светозар Луканов призова повече хора да помагат на спорта.
Малко преди края на тренировката, той показа и своите умения, в сферата, в която е експерт - здравеопазването. При едно по-силно хвърляне,  състезател  счупи с крак част от огледалната стена и се нарани. Малко след това той бе превързан бързо и с вещина от зам.-кмета.
Клуб по джудо „Ипон“ – Враца съществува в града от 30 години. Създаден от Михаил Петков през 1980 г., клубът се развива предимно в женско направление и за кратко време прави четири майстори на спорта и множество национални състезателки.  В един от най-силните си периоди „Ипон“ донесе  три балкански титли от едно първенство, златни медали от престижни  турнири, призови класирания в европейски първенства за девойки и жени.
В момента в клуба тренират близо 40 деца и младежи в различни възрастови групи, като най-малките / в предучилищна възраст/ са обхванати в т. нар. „бейби джудо“ група.

                             Даниела Хитова,
                            гл. експерт „Връзки с обществеността”