Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
24.07.2012
25 юли - ден за активно участие на младежта в безопасното пътно движение

Безспорно с всяка изминала година се изострят сетивата на световната общественост по отношение на пътната безопасност сред младите участници в движението, в частност към водачите. Пътният травматизъм е социален проблем от световен мащаб, преодоляването на който е от основните приоритети на водещите политически и социално – икономически международни организации

 

 Община Враца и КАТ Враца  се присъединяват към Европейската инициатива  25 юли да бъде отбелязан като ден за активно участие на младите хора в пътната безопасност, като Ви напомнят, че според данни на Министерство на здравеопазването най-много травми след катастрофи са регистрирани през юли и август, а най-малко през януари и февруари. Според лекари­те, травмите от пътно-транспортни злополуки са на трето място ка­то причина за смъртност след сърдечно-съдовитс и онкологичните заболявания. Пластичните хирурзи пък твърдят, че 80 % от пациен­тите им са обезобразени от катастрофи.

Причините, водещи до високия риск за инцидентност сред младите водачи в повечето случаи са  свързани със следните рискови фактори :

- липса на опит след придобиване на правоспособност за управление на МПС;

- неспособността да се преценява и усеща скоростта на превозното средство;

- нощното шофиране, особено характерно за младежите през почивните дни и ваканциите;

- младите пътници в автомобила, ангажиращи вниманието на неопитния водач;

- липсата на поставен предпазен колан;

- неправилно предприети изпреварвания;

- употребата на алкохол и други упойващи вещества.

 Факт е, че след като имате книжка, вие сте издържали успешно всички изпити, но това не е достатъчно  да бъдете безопасен участник в пътното движение

Приоритет на  Община Враца и КАТ Враца  е формирането на повишена  отговорност и защитно поведение на участниците в движението,  формиране на нова култура на безопасност по пътищата, и създаване на  обществена непримиримост спрямо нарушенията и пропуските в системата за безопасно движение.

Компонентите, формиращи безопасното движение по пътищата са много. Ние ще Ви обърнем внимание на няколко, които са  най - основни, според нас.Това са  -  автомобил , водач, участници в движението и път.

 

Автомобил

Едно от най - важните неща в автомобила са неговите гуми. Те са единственият елемент от колата , който има контакт с пътя и от тях зависи изключително много за сигурността на шофирането и поведението на автомобила.

Как да разберем какви са препоръчителните допустими стойности на налягане в гумите и натоварване на нашето превозно средство?
Производителите на автомобили поставят на видно място (врата, капак на багажник, жабка и т.н.) описание на препоръчителния размер на гумите, препоръчителното налягане в тях, допустим товар за МПС, допустим товар за всяка от осите. Тези данни могат да се намерят и в ръководството за експлоатация на автомобила.

Как да проверим налягането в гумите? Изключително важно е да проверяваме налягането в гумите най-малко веднъж месечно, защото:
•       Повечето гуми с течение на времето изпускат въздух  

•     Гумите могат внезапно да омекнат, ако водачът попадне в дупка на пътя или допре в бордюра докато паркира  

•    При радиалните гуми обикновено не е възможно да се забележи омекването само с поглед

За удобство водачите могат да се снабдят с преносим манометър, който да е постоянно на тяхно разположение. Манометрите са лесно достъпни и могат да се купят от много места. Замервания се правят когато гумата е студена. Терминът “студена” няма нищо общо с външната температура. Студена гума е тази, която е била в покой поне три часа. Когато гумата е в движение, тя и въздухът в нея се стоплят, като това води до повишаване на налягането в нея.

Най добре да карате с гуми съобразени със сезона.

Проверявайте поне веднъж седмично нивото на маслото в двигателя, нивото на водата в радиатора и спирачната течност. Научете се да „слушате” шума на двигателя и купето, за да може да предотвратите евентуален проблем с колата


Водач

Участникът в пътното движение е първото звено от веригата на пътната безопасност и е най-склонен към грешки. Каквито и технически мерки да се прилагат, ефективността на политиката за пътна безопасност зависи в крайна сметка от поведението на участниците

Когато вземете шофьорска книжка, вие официално сте шофьор , но това не означава , че може да управлявате автомобила с рутината на по опитните водачи. Не е лошо при първите си опити, да пътувате с придружител , който е по опитен от вас, особено ако тръгвате на дълъг път. Когато седнете зад волана, вие поемате отговорността за себе си , за хората които возите и за безопасното движение по пътищата.

Сложете си колана.  Коланите спасяват живот. Те са най-ефективното и най-евтиното пособие за безопасност на водачите и пътниците в превозните средства.

Нагласете си седалката така, че да ви е удобна на вас , дори и с това да притесните някой от пътниците. Най важното нещо е, вие да се чувствате удобно и да карате без напрежение.

 

Скорост

Скоростта следва да се избира в съответствие със състоянието на водача, видимостта, конкретните пътни условия, разположението на останалите участници в движението.

Скоростта се намесва два пъти в катастрофата - веднъж като причина за катастрофата, когато водачът не може да спре своевременно или загуби управлението на автомобила, и втори път - при тежестта на последиците и травмите на пострадалите хора.

Високата скорост при завоите увеличава риска от навлизане в лентата за насрещно движение под въздействието на центробежните сили, при което настъпва удар в друго МПС или напускане на платното за движение

Алкохол

Ако пиете , не забравяте , че има таксита и добри приятели които да ви приберат, просто забравете за личния си автомобил.

Още преди да сте казали "наздраве" в компания, твърдо се споразумейте кой ще остане напълно трезвен до края на вечерта т.е. кой  ще  ви вози. Не забравяйте, че цената на таксиметровите услуги е несравнима с тази на живота ви.

 

Другите участници в движението.

Научете се да преценявате обстановката. Ако сте в жилищен квартал, вероятността да изскочи пред вас играещо дете, е винаги налице. Ако сте на междуселски пътища, внимавайте за домашни животни, каруци и велосипедисти.

 

Пътя

Пътищата не са съвсем това, което на нас би ни се искало. Но все пак, за да минимизираме риска от фактора път, всеки един от вас може да сигнализира за повредени пътни знаци, за участъци с критични неравности по пътното платно, както и да дава своето предложение за подобряване на пътната безопасност.

 

Пожелаваме  на всички  настоящи и бъдещи водачи, направили си усилия да прочетат тези няколко реда, безпроблемно  и безаварийно шофиране.