Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
20.07.2012
Направиха първа жътва на лимец край с. Оходен

Направиха първа жътва на лимец край с. Оходен

         Зам.-кметът на Община Враца Красимир Богданов присъства днес на жътвата на първия лимец, засаден в районна на праисторическото селище, разкрито в местността „Валога” край с. Оходен. На мястото Театрална група „ТЕМП” направи артистична възстановка на жътвата, събирането на класовете, обработването на зърното, меленето му, измесването и печенето на хляб по технология от преди 8 000 години. Нивата с еднозърнест и двузърнест лимец бе засадена в деня на есенното равноденствие през 2011 г. В жътвата се включиха и участници в сдружението „Слънце и луна”.

Сред официалните гости на събитието бяха доц. „Мария Гюрова от Националния археологически институт, Боряна Матева – директор на музея в Исперих и Иван Лишков от сдружението „Бъдеще в миналото”.

 

 

За събитието бяха пристигнали и жители на близкото село Оходен. Доц. Мария Гюрова предостави за ритуала дървени сърпове с кремъчни зъбци, с каквито преди 80 века се е извършвала жътвата. Такива зъбци бяха намерени и в местността „Валога”. Археологът Георги Ганецовски, който води разкопките, показа на гостите последната находка от мястото – нефритен амулет на богинята майка, в родилна поза. Амулетът е с големина около 2 см и е уникална находка, защото е една от трите, намирани до момента в България.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”