Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
20.08.2008
Празник на плодородието подготвят в село Чирен

Празник на плодородието подготвят в село Чирен

Кметството и читалището в с. Чирен подготвят Събор на плодородието, който ще се проведе тази събота от 10.30 ч. за първи път в живописната местност Понора. Жителите на селото са подготвили за своите гости изложение на продуктите, които произвежда чиренската земя – плодове, зеленчуци, зърнени храни. Четири местни фирми също ще представят своята продукция – «Нивего» с млечни продукти, «Дигант» с хлебни продукти и две фирми специализирани в земеделско производство – ЕТ «Темпо – Реала» и ЕТ «Георги Николов».

            За да бъде празникът завършен от кметството са организирали представяне и дегустация на 45 традиционни ястия, характерни за чиренския район. Трима мъже и двадесет и две жени ще представят уменията си в приготвянето на продуктите, произведени в с. Чирен. Различни баници, оригинални питки, лютики, боб в гърне, пълнени чушки, качамак, яхнии и супи влизат в менюто на кулинарната изложба.

            Мястото, на което ще бъде проведен събора също е избрано специално и е свързано с желанието на местните хора да утвърдят района на пещерата «Понора» като популярна туристическа дестинация. Сред красива природа и прохладата на пещерата, домакините ще посрещнат гостите си с народна музика и изпълнения на самодейния състав при читалище «Пробуждане» - с. Чирен.