Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
09.01.2012
Кметът на Общината инж.Николай Иванов

запозна присъстващите представители на медиите със актуалната обстановка в града и населените места на Общината след падналия обилен снеговалеж в нощта на петък срещу събота и през съботния ден.

Кметът на Общината обяви, че реални действия по снегопочистването в града са предприети още в петък през нощта, но обстановката се е нормализирала в следобедните часове на съботния ден.

Главните първостепенни улици и булеварди са почистени до асфалт, осигурен е достъпът до болници, училища и институции в града. Пешеходните  зони и районите на спирките също са почистени  в по-голямата си част,ръчно.

На кръстовището на бул. “Втори юни” и ул. “Екзарх Йосиф”,както и на други важни кръстовища  се е наложило част от снега да бъде извозен, за да се осигури нормалното придвижване на автомобили и пешеходци, проблем остават малките второстепенни улици в града.

Разпореждането на инж.Иванов е да продължи снегопочистването в малките второстепенни улици на града,както и да не се събират такси от „Синята зона”, тъй като тези участъци не са почистени и не е осигурен нормален достъп.

В сутрешните часове на днешният ден се почистват пешеходните зони и достъпа да спирките на общественият транспорт.

Оценката като действие по снегопочистването в града относно времето  за реакция е слаба, като почистени второстепенни улици –незадоволителна, а за цялостната дейност и организация през изминалите дни, до неделя вечерта  – добра обобщи инж.Иванов.   

 

 Работата по снегопочистването в града продължава, но за това е особено важно и участието на нашите съграждани, чиито ангажимент по снегопочистването са зоните на етажна собственост,   на търговски и туристически обекти , държавни и банкови учреждения, здравни и учебни заведения, бензиностанции,  газ станции и по този начин да осигурят нормален достъп до своите обекти,както и да се   ограничи паркирането на лични МПС по пътната и уличната мрежа в общината, за да се даде възможност на снегопочистващата техника да върши безпрепятствено своята работа- добави още кметът.

Гражданите, които не са почистили прилежащите тротоари на жилищни сгради и търговски обекти няма да бъдат глобявани на този етап, тъй като и Общината не е изпълнила докрай задълженията си по снегопочистването, категоричен бе кметът инж. Николай Иванов.

  Ситуацията в петък и събота в населените места на общината е била изключително тежка, 2/3 от населените места са били без електричество. Настъпилите аварии , в голямата си       част   са били по високоволтови проводници и множество счупени електрически стълбове на ниско напрежение в селата 

Все още остава тежка ситуацията в с.Згориград, с.Лютаджик, с.Девене, кв.Кулата и кв.Нефела където все още не е възстановено електричеството.Към 15,00 часа е възстановено ел.захранването на кв.Нефела и с.Веслец.

    Информация за актуалната обстановка в населените места на територията на Община Враца е следната :

Населено място

Ел. инсталации

Вода

автобуси

Баница              

Няма проблеми

Бели извор        

Няма проблеми

Веслец              

Няма проблем

 

 

Вировско           

Няма проблеми

Власатица         

Нормално

Има авария

Нормално 

Върбица           

Нормално

Нормално

Пътуват- пътя от м. Череша до с. Горно Пещене е разчистен за една кола- не може да се разминават.

Голямо Пещене    

1. Ул.осветление- 1 жица се е оплела в друга

2. на ул.”Ленин”- 1 стълб се е наклонил и се държи само на проводниците.

3. В момента има ток.

Нормално

Нормално

Горно Пещене     

Няма проблеми в момента.

Девене              

Има скъсани проводници на 4 места- една част от селото трети ден няма ток

Нормално

Нормално

Згориград         

Половината село няма ток, има паднали проводници

Нормално

Нормално

Косталево        

Има ток- 1 жица паднала

Нормално

Нормално

Лиляче             

Няма проблеми

Лютаджик        

Няма ток- от петък вечерта.

Нормално

Пътя е почистен

Мало Пещене  

Няма проблеми

Мраморен        

Няма проблеми

Нефела             

10 паднали стълба- половината село няма ток

Нормално

Нормално

Оходен             

Няма проблеми

Паволче            

Няма проблеми

Тишевица         

1 жица е паднала, има ток

има

Пътуват нормално

Три кладенци  

Няма проблеми

Челопек            

Няма проблеми

Чирен               

Няма проблеми

кв. Кулата

1 паднал стълб- една трета от квартала няма ток

1 счупен стълб

Нормално- след множество аварии

Малките улички не са разчистени

кв. Бистрец     

Няма проблеми

 

По отношение на водоснабдяването ,  няма населено място в общината където да няма вода,вследствие на падналия обилен снеговалеж е имало   аварии в с.Тишевица и с.Горно Пещене , но са отстранени. Днес няма да има вода в с.Голямо Пещене, с.Три Кладенци и с.Власатица , тъй като има вътрешни аварии ,но има екипи и се работи за отстраняването им.

Все още няма вода в комплекс „Леденика” , но и там е изпратен екип.

Кметът на Общината изказа своята благодарност на екипите на „ЧЕЗ”, „ВиК”  и  Гражданска защита, които работиха денонощно  при усложнената обстановка в общината.

Снеговалежните дни през м. декември 2011 година са 20.12. и 22.12. На 20.12. в почистването на уличната мрежа са работили 26 специализирани машини , а на 22.12. -28 броя.С тази техника са обслужени 11-те района на града.

За периода са изразходени 144т.сол,352т.пясък и 9т.луга.През следващите дни са третирани заледени участъци по отделните улици и усойни места.Общата стойност на разходите за периода до 29.12.2011г. за зимно поддържане и снегопочистване е 69 330лева,които са разплатени през м.01.2012г. на БКС ЕООД-Враца.

За тази година в приетата план-сметка за дейност „Чистота”  по договор са заложени  1 396 087,20 лв., съответно за ръчно лятно почистване, ръчно зимно почистване, машинно метене, машинно миене, зимно машинно почистване, допълнителни операции и изисквания, почистване на зелени площи.