Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
16.05.2011
На тазгодишния празник на баницата в село Баница

На тазгодишния празник на баницата в село Баница

бяха представени около 80 сладки и солени видове от традиционното ястие. От тях 69 бяха приготвени от местните жители и преподаватели от училището. Останалите бяха донесени от майстори-кулинари от Паволче, Згориград, Бели извор, Михайлово и Враца. Ръководството на местното читалище отбеляза, че за първи път от както се организира подобен празник има толкова много желаещи да участват.
Най-малкият участник бе 4 годишната Вяра Георгиева. С помощта на областния управител Пепа Владимирова тя приготви пред гостите баница с тиква. Най-възрастният кулинар пък беше 86 годишната Димитра Маринова.
Гости на празника бяха още кметът д-р Костадин Шахов и зам.кметът д-р Михаил Шарков.
Жури определи най-добрите кулинари в категориите сладка и солена баница, които получиха награди. Отличено беше и най-необичайното хрумване на Димитър Георгиев – баница с люта плънка и поръсена с пудра захар. Първо място сред гостите зае г-жа Радосвета Крумова. По време на празника бяха организирани и демонстрации за приготвяне на различни видове от вкусните изкушения. Някои от участниците бяха предпочели да работят с готови кори, в които завиват плънка по желание. Други пък разтегляха тестото на място. Между тях беше и 15 годишният Николай Наумов, който беше категоричен, че полът няма значение – всеки трябва да бъде майстор на баниците щом е от село Баница.