Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
29.05.2008
ДЕН НА БОТЕВ И ВРАЦА В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

ДЕН НА БОТЕВ И ВРАЦА В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Със стиховете на Христо Ботев и изложба, посветена на Ботевите дни във Враца и славянската писменост, представителна група от Община Враца, начело с кмета Тотю Младенов, отбелязаха Деня на Ботев и Враца в Европейския парламент в Брюксел. Събитието се състоя на 27 май 2008 г. със специалното съдействие на г-н Владимир Уручев и останалите български евродепутати от групата на ГЕРБ-ЕНП. В поздрава си към присъстващите кметът на Враца инж. Тотю Младенов представи накаратко Враца с думите: «Ние ценим и съхраняваме историята си. Всяка година от 25 май до 2 юни във Враца се провеждат Ботеви дни, посветени на героичния подвиг на смелите българи, дали живота си за свободата на България. По време на Ботеви дни се провежда и похода по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх Околчица. Тази година в 62-рия туристически поход над 1000 ученици и туристи ще преминат по 120 километровия път на безсмъртието, където на 2 юни на връх “Околчица” ще отдадем своята почит пред всички герои, загинали за свободата на България”.
Гостите на представянето разгледаха фотоси от Враца и на старопечатни български книги, съхранявани в Регионалния исторически музей. Сред уникатите беше и препис с меден обков на Паисиевата «Славяноболгарская история», направен от учениците на Начално училище «Св. Софроний Врачански» по повод 100-годишнината на училището. Рекламно издание с информация за туризма, икономиката, социлните услуги и културно-историческото наследство на Враца и региона (80 броя), издание на Ботевата поезия преведена на пет езика (50 броя), 30-минутен филм за Враца на български и английски език (50 броя) – това бяха само част от презентационните материали, които получиха гостите на изложбата.

Българската група в Европарламента беше съставена от ръководството на Община Враца, общински съветници от различини политически групи и врачански журналисти.